Ny årstid? Bli av med mögeldoften med dessa enkla och naturliga knep

av Hanna

17 Juni 2021

Ny årstid? Bli av med mögeldoften med dessa enkla och naturliga knep
Advertisement

När sommaren kommer och sedan igen när temperaturen sjunker, är många vana vid att ordna om innehållet i sina garderober så att de kläder och accessoarer som passar bäst för den aktuella säsongen finns nära till hands och placerar alla plagg som nu är för tunga eller för lätta i förvaringsboxar beroende på vilket.

Det är det fruktade säsongsbytet, en något tråkig syssla som dock gör det möjligt för oss att göra användbara val och framför allt erbjuder en möjlighet att städa ur garderoberna, så att de inte bara är fräscha och doftande utan också ser till att, om nödvändigt, mögel inte har fastnat där på grund av fukt.

Advertisement
Wonderlane/Flickr

Wonderlane/Flickr

När du har tagit bort alla dina kläder och tömt garderoben helt är det dags att rengöra den. Börja med att damma och fortsätt sedan med att tvätta de inre ytorna. Du kan använda olika metoder:

  • Om skåpet inte är i trä med blank eller laminerad yta kan du använda vit vinäger. Häll en kopp vinäger i en hink med vatten och torka av väggarna och hyllorna med en mjuk trasa, skölj sedan med en annan fuktig trasa och torka slutligen med en tredje trasa för att torka torrt omedelbart. Håll alltid dörrarna och lådorna öppna och låt hela garderoben lufta åtminstone några timmar.
  • Alternativt kan du hälla två matskedar bikarbonat i en liter varmt vatten och sedan använda lösningen i en balja genom att doppa en trasa eller använda en sprayflaska. I båda fallen kan du använda eterisk olja för att addera en behaglig doft.
  • En annan lösning är att lösa upp lite Marseille-tvål i varmt vatten och gå tillväga som med vinäger.
  • Om du har märkt att skåpet, när det har öppnats och tömts, avger en stark lukt av mögel kan du, innan du fortsätter med någon tvätt, spraya med vodka i en sprayflaska (vinäger fungerar också) och lämna allt öppet att lufta för några timmar innan det rengörs med någon av de andra metoderna.

När garderoben är torr och väl ventilerad kan du börja ordna om kläderna inuti och även lägga in en av de många olika kurerna som finns för att parfymera det:

  • Dryer sheets för torktumlare: När du har använt dem i maskinen är de fortfarande doftande och du kan återvinna dem i skåp och lådor. När de inte längre avger någon doft kan du använda dem igen genom att hälla ett par droppar eterisk olja på dem.
  • Parfym: spray din favoritparfym på bomullstussar eller till och med silkespapper, vänta tills de torkar och stoppa sedan in dem i möblerna du vill parfymera.
  • Torkade citrusskal: torka citrusskal hemma och skär dem sedan i små bitar och fyll påsar eller skålar. Du kan också blanda dem med kryddor (till exempel kanel eller stjärnanis) eller några droppar eterisk olja.
  • Lavendelpåsar: om du har lavendelplantor är det väldigt enkelt. Plocka blommorna och låt dem torka, smula dem sedan och lägg dem i påsar av gasväv, lätt bomull eller silkespapper som placeras i möblerna. Du kan också lägga till några droppar eterisk lavendelolja. Alternativt kan du göra potpurri med torkad frukt eller kronblad och använda dem på samma sätt.
  • Även en burk med bikarbonat kan absorbera lukt, och du kan lägga till eterisk olja. En idealisk essens för en frisk doft, som också har utmärkta antibakteriella egenskaper är tea tree.

Lycka till!

Advertisement