Myror? Vi avslöjar ett perfekt DIY-botemedel för att hålla dem borta

av Hanna

15 Juni 2021

Myror? Vi avslöjar ett perfekt DIY-botemedel för att hålla dem borta
Advertisement

I många hem måste vi varje år ta itu med något mer eller mindre betydande myrangrepp. Dessa är värdefulla insekter, men också bland de som oftast försöker smyga sig in i hemmet på jakt efter mat. Det finns flera insektsmedel på marknaden, men de kan också förberedas hemma, och nedan föreslår vi ett ganska enkelt och billigt botemedel.

Det är dock alltid rekommenderat att först prova andra mer ekologiska hjälpmedel, avstötande medel (inklusive naturliga) snarare än aggressiva insektsmedel. Det senare kan faktiskt också vara skadligt för våra husdjur och eventuellt för barn, så de bör användas som en sista utväg och placeras på platser där hundar, katter och barn inte når.

Advertisement
tingley/Flickr

tingley/Flickr

Den användbara ingrediensen mot myror är borax eller rentav påsar med borsyra. Detta ämne är särskilt effektivt för de myrtyper som vanligtvis smyger in i huset, medan det för vissa större arter som vi hittar utomhus troligen skulle behövas andra metoder.

Vissa myror föredrar söt mat, andra letar istället efter fet mat , så du kan prova två olika typer av recept.

  1. Blanda borsyran med socker (löst i lite vatten för att få en slags sirap) eller gelé eller honung. Du behöver en tesked borsyra för cirka 250-300 gram mat. Om du använder socker och vatten behöver du 230 ml vatten, 8 teskedar socker och en tesked borsyra.
    Om det verkar som att myrorna inte lockas till betet, minska borsyran. Förvara kvarvarande produkt i en väl märkt burk, eller kasta bort den och förbered igen vid behov.
  2. I samma proportioner kan du blanda borsyra med kokt ägg eller smör eller jordnötssmör.

Behållarna

  • Du kan använda en liten burk (som babymat eller yoghurt) och göra hål i locket
  • Inuti locken på flaskor eller lock från burkar
  • På bitar av bakplåtspapper eller aluminiumfolie
  • När det gäller sockervatten, blötlägg bomullstussar i vätskan

Var de bör placeras

Placera alltid utgångarna där du ser myrorna, eller ännu bättre vid de punkter de kommer in i huset. Du kan behöva flera på olika platser. Om du inte vet vart de går kan du vanligtvis anordna dem på fönsterbrädor eller hörn av köksbänkar. Var alltid noga med att välja platser som barn och husdjur inte kan nå.

Advertisement