Orkidéer i vatten? Försök att odla dem så här med dessa användbara anvisningar

av Hanna

11 Juni 2021

Orkidéer i vatten? Försök att odla dem så här med dessa användbara anvisningar
Advertisement

Orkidéer är en av de mest älskade krukväxterna i världen, och i deras naturliga livsmiljöer är de verkliga naturens underverk, som växer frodigt bland grenarna och på andra växters stammar. Att odla dem inomhus kräver viss uppmärksamhet, men det är inte omöjligt, särskilt för vissa mer resistenta sorter.

Men om du vill prova en annan odlingsteknik, som också är väldigt naturskön, kan du prova hydrokultur eller metoden som innebär att man odlar dem direkt i vatten utan att omge rötterna av någon form av substrat. De mest lämpliga orkidéerna för denna typ av kultur är de epifytiska, det vill säga de som i naturen lever på andra växter och är vana att söka näring med sina luftrötter. De markbundna lider mycket mer i vatten och deras rötter kan ruttna snabbt.

Därtill är det alltid bättre att prova denna teknik med nyinköpta unga exemplar, som alltså inte har vant sig vid att vara i en kruka med jord i flera år.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Det första och mest grundläggande steget mot hydrokultur för dessa växter är att försiktigt avlägsna varje spår av jord och substrat som omger rötterna: det är nödvändigt att, mycket försiktigt, återställa rotsystemet. Ju längre växterna hanteras av människor, desto mer drar de sig tillbaka och lider, så undvik att förlänga manövrerna för mycket.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Generellt är substratet lösare och lättare att ta bort utanför rötterna, medan det något upplösta substratet som fäster vid rotsystemet är koncentrerat inne bland dem. Det är värt att upprepa att inte ens en liten barkbit, jord, sten eller annat bör finnas kvar, för när växten väl är nedsänkt i vatten skulle det kunna gynna rotröta.

För att underlätta kan du sänka ner plantan i lite varmt vatten i 20 minuter och sedan ta bort det som lossnar lätt. Om det är nödvändigt, upprepa opertionen snarare än att attackera rötterna.

Pinterest

Pinterest

När rötterna är fria måste de inspekteras: om några är ruttna eller skadade, sterilisera en sax noggrant och ta bort dem.

När du äntligen har rengjort alla rötter kan du fortsätta genom att doppa dem i transparenta behållare (vanligtvis ganska stora glasburkar) och du kan välja om du vill odla dem i bara vatten eller med lecakulor.

Pinterest

Pinterest

Det är bättre att välja ganska höga vaser med rundade sidor, som runda skålar med smalare mun, så att vattnet avdunstar långsammare inuti behållaren. Detta gäller även semi-hydroponisk odling.

Det är då nödvändigt att se till att växten, som kommer ut ur vasen, inte blockerar luftflödet inuti den och tar upp hela öppningen: vattnet måste kunna avdunsta, även om det inte är för snabbt, annars kommer rötterna att ruttna.

  • Om du använder lecakulor (eller någon annan typ av sten som fungerar bra), fyll över hälften (nästan två tredjedelar) av vasen med dem och se till att vattnet alltid når en tredjedel av vasen. Således kommer kulorna att suga in vatten och överföra det till rötterna, som inte alltid kommer att nedsänkas. I denna metod är det viktigt att vattnet aldrig avdunstar helt.
  • Om du å andra sidan vill odla i full hydrokultur måste du ha tillräckligt med vatten i vasen för att täcka rotspetsarna (men inte hela rotsystemet) i två dagar och sedan låt det torka helt i fem dagar. Med denna metod är det också viktigt att vattnet är av god kvalitet och inte fullt av kemikalier. Du kan samla regnvatten (speciellt om du inte befinner dig i en förorenad stad) eller fylla en skål med vatten och lämna den ute i luften i 24 timmar innan du häller vattnet i vasen. Återigen kan du använda destillerat vatten.

Skulle du vilja testa att odla orkidéer på det här viset?

Advertisement