Pandora och mycket mer: ta reda på hur man får ett silverarmband att skina igen

av Hanna

11 Juni 2021

Pandora och mycket mer: ta reda på hur man får ett silverarmband att skina igen
Advertisement

Armband i silver eller med silverbeläggning är smycken som aldrig blir omoderna, och som anpassar sig till många olika situationer: de kan faktiskt bäras både i vardagen och vid speciella tillfällen, framförallt om (som de från kända märken som Pandora) vi kan anpassa dem efter oss själva med speciella berlocker och charms.

Det händer alltså att vi har dem på oss väldigt ofta och i det lång loppet slutar det med att de mattas av och tappar sin forna glans. Men det räcker med att, skonsamt, rengöra och polera dem på rätt sätt för att få dem att skina på nytt igen. 

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Innan du fortsätter med användningen av gör-det-själv-rengöringsmedel, försök med bara några skonsamma och mekaniska lösningar, det vill säga gnugga smyckena med en mjuk luddfri trasa och mårborstar för att nå de svåra mellanrummen eller hur som helst , borstar med mjuka och naturliga borst.

För att tvätta dem, ta bort alla hängen som inte är helt gjorda av metall och använd en mycket mild tvål och destillerat vatten (normalt vatten lämnar lättare oönskade ränder). Du kan till exempel lösa upp lite Marseille-tvål i destillerat vatten och använda en mikrofiberduk för att tvätta de olika delarna. Under alla omständigheter är det viktigt att torka omedelbart med en torr och mjuk trasa, även om du använder dig av DIY.

Om du föredrar att använda specifika produkter för silver och vill ta bort överflödiga rester i slutet kan du använda bomull eller en mjuk luddfri trasa som bara doppats i destillerat vatten.

I allmänhet räcker det med att polera på detta sätt, men om det verkar som om armbanden fortfarande är matta eller smutsiga kan du prova några hemmafixade metoder.

  • Isopropylalkohol: Detta är perfekt för små ränder, hål eller andra problem på föremålets yta. Blanda fyra delar vatten och en del alkohol, fukta en trasa i lösningen och torka försiktigt av det område som ska rengöras. Torka av med en annan torr trasa.
  • Tandkräm: använd tandkrämer som inte har gelkomponenter, så välj helst organiska och använd små mängder som appliceras med mjuka trasor (mikrofiber eller flanell). Skölj ytan med destillerat vatten och torka omedelbart med en annan trasa genom att torka försiktigt.
  • Aluminiumfolie och vinäger: fodra botten på en liten glas- eller aluminiumpanna med aluminiumfolie, håll den blanka sidan uppåt, häll i varmt vatten och två matskedar vinäger. Koka upp vätskan, sänk ner armbandet i den i fem minuter, skölj sedan med destillerat vatten och torka med en mjuk trasa.

Det är alltid rekommenderat att göra ett test på en liten del av armbandet för att se om dessa metoder av en slump är för aggressiva.

Advertisement