Håll toaletten ständigt ren och desinficerad med dessa enkla DIY-tabletter

av Hanna

07 Juni 2021

Håll toaletten ständigt ren och desinficerad med dessa enkla DIY-tabletter
Advertisement

Badrummet är det rum i huset som verkligen representerar en riktig utmaning när det kommer till att städa: en fuktig miljö, där bakterier frodas och mögel lätt bildas. Den punkt som alltid bör hållas ren och desinficerad är framförallt toaletten. Det finns många olika medel att köpa och flera produkter att förbereda hemma för att rengöra toaletten, och hemma är det dessutom möjligt att förbereda bekväma tabletter som håller toaletten ren, desinficerad och fräsch med minimal ansträngning. 

Det räcker med att slänga ner en i toaletten då och då, och de kommer att smälta och lämna en fräsch arom. Ta reda på hur du förbereder dem genom att läsa nedan.

Advertisement
snappygoat, pxhere

snappygoat, pxhere

Allt du kommer att behöva är:

  • 200g bikarbonat
  • 50g citronsyra. Om du inte har det, kan du byta ut syran mot saften från 2 citroner, vilket kommer vara något mindre effektivt.
  • en tesked diskmedel
  • eterisk olja (det är bäst att välja en doft som blandas väl med citrus, som lavendel, mynta eller eukaluptus, eller rent av eterisk olja av citron)

För att forma tabletterna kan du använda en isform eller en silikonform för praliner och små bakverk, välj den form du tycker bäst om. Ha en skål, en sked och en lufttät burk i metall eller glas nära till hands.

Hur du förbereder DIY-tableterna för toaletten:

  1. Blanda citronsyra och bikarbonat i en skål
  2. Lägg till diskmedlet och några droppar eterisk olja, och konsistensen bör vara formbar. Om du har använt citronsaft bör du redan ha en pasta som går att forma, och diskmedlet gör den ännu mer seg. Om den verkar för lös, lägg till en tesked bikarbonat åt gången, tills du får konsistensen av våt sand.
  3. Fyll formarna med en sked och tryck ner pastan väl i varje hålighet. 
  4. Låt torka och hårdna på en torr plats i minst 4 timmar.
  5. När de är lätta att ta ut, förvara dem i en burk, som hålls ordentligt stängd i badrummet. 

Kom ihåg att slänga ner en tablett efter att du städat, kanske på kvällen, så att den kan verka över natten.

Lycka till!

Advertisement