Smutsiga fönster? Rengör utsidan av fönstren med dessa enkla och billiga metoder

av Hanna

04 Juni 2021

Smutsiga fönster? Rengör utsidan av fönstren med dessa enkla och billiga metoder
Advertisement

När regndropparna torkar på utsidan av fönstret, lämnar de alltid små märken, särskilt när en tunn film av damm, smuts eller pollen som bärs av vinden har fastnat på ytan. Smog bidrar också till att fönstren blir smutsiga, och efter några veckor inser vi att vi ser allt genom en mjölkaktig patina när vi tittar ut, vilket filtrerar färgerna och gör dem mindre klara.

När det regnar ofta är det svårt att hålla fönstren rena länge, men under perioder med bättre väder kan du skörda frukten av dina ansträngningar längre: i vilket fall som helst är det alltid bekvämt att kunna förbereda DIY-produkter i farten som rengör fönstren ordentligt för att hålla dem rena även på utsidan och inte behöva anstränga sig förgäves med all rengöring vi gör hemma. 

Advertisement
John Richardson

John Richardson

I de fall där smutsavlagringarna är gamla finns det inget bättre än vit vinäger eller till och med denaturerad alkohol.

Med vinäger räcker det att späda 100ml i en halv liter vatten och snabbt förbereda en lösning att spraya med en sprayflaska, eller ha i en hink och torka av med en svamp eller mjuk trasa. Den senare metoden kräver emellertid ett ytterligare steg med alkohol för att vara säker på att eventuella ränder elimineras.

Alkohol kan du istället använda direkt på glaset, genom att gnugga med en mjuk trasa i mikrofiber eller, med det traditionella husmorsknepet, ett ihopskrynklat tidningspapper. Om du istället vill använda det som en tillsats till en annan produkt kan du blanda 100 ml alkohol, 250ml vatten och några droppar diskmedel, och hälla allt i en sprayflaska. 

Marseille tvål: den lyckas avlägsna fett utan att attackera ytorna och är därför väldigt praktiskt i hela huset, även på glas. Späd en handfull i en liter varmt vatten och passera på fönstret med en mikrofiberduk, eller häll i en sprayflaska för att kunna dosera bättre om glaset inte är särskilt smutsigt, annars kan du doppa en trasa i en hink med vatten och tvålen. 

Redo att få dina fönster att skina? För bästa resultat, försök jobba med fönstrena när de inte träffas av direkt solljus, så att produkterna inte torkar innan du haft möjlighet att torka av och skölja väl för att få bort alla märken. 

Advertisement