Doftsätt hela huset med den berusande doften av citron och rosmarin

av Hanna

18 Juni 2021

Doftsätt hela huset med den berusande doften av citron och rosmarin
Advertisement

Att ha ett väldoftande hem är ett nöje för dem som bor där och för dem som kommer för att besöka oss, så vi spenderar ofta lite extra på luftfräschare, potpurri eller tvättmedel som lämnar en behaglig och ihållande lukt. Det är dock också möjligt att dra nytta av billigare men riktigt effektiva metoder, som alla kan anpassas efter smak.

En handlar till exempel om att använda sig av två vanliga ingredienser som citron och rosmarin, som kombineras mycket bra inte bara för att smaksätta olika rätter utan också för att parfymera våra hem. Så, kanske när vi har lagat något som lämnar en lite obehaglig eller ihållande lukt i huset, eller helt enkelt när vi vill att de olika rummen ska lukta fräscht av lätta och behagliga dofter, kan vi enkelt förbereda en parfym för hemmet genom att spendera en mycket liten summa.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

För denna hemdoft behöver du:

  • 2 citroner
  • 3 eller 4 kvistar rosmarin
  • en kastrull
  • vatten
  • (valfritt) vaniljextrakt, eller eterisk olja av lavendel eller mynta

Hur du går tillväga:

  1. Skölj citronerna och skär dem i skivor som inte är alltför tunna (även något mindre än en halv centimeter går bra)
  2. Lägg dem i en kastrull och tillsätt rosmarin
  3. Täck dem med vatten
  4. Sätt på spisen på låg värme (om du vill använda den här metoden under vintern när en kamin eller ett element är på, kan du också ställa kastrullen på dem)
  5. Tillsätt några droppar vaniljextrakt eller eterisk olja
  6. Låt det stå över låg värme tills en god doft sprids och tillsätt mer vatten när det avdunstar. Du kommer att se att vattnet börjar sjuda ganska snabbt och att värmen måste hållas på ett minimum

När du stänger av värmen, låt hela kastrullen med dess ingredienser svalna och förvara den i kylen, eller häll allt i en stor burk, men var försiktig med att placera den i kylen endast när den är kall. Du kan också förvara den i tre dagar och värma upp den varje gång du vill parfymera ditt hem igen.

Detta är en helt naturlig metod som kostar väldigt lite och definitivt är värd ett försök. Du kan också använda det som ett sätt att använda en halv citron som riskerar att förstöras i kylen och för de rosmarinkvistar som plockades eller köpts i snabbköpet och håller på att torka utan att användas, eller så kan du prova med torkad rosmarin, som emellertid kan vara lite mindre aromatisk och därför bör tillsättas i extra dos.

Advertisement