Igentäppta avlopp? Alla DIY-tipsen för att rengöra enkelt och effektivt

av Hanna

29 Maj 2021

Igentäppta avlopp? Alla DIY-tipsen för att rengöra enkelt och effektivt
Advertisement

Även om vi är försiktiga med allt som hamnar i avloppet i handfat, duschar eller badkar är det oundvikligt att det då och då bildas hinder som stoppar upp vattenflödet. Rester av mat, olja och fett från köket eller smuts, rester av tvål och krämer men framförallt hår i badrummet kan enkelt skapa tilltäppningar i rören, och vi befinner oss med vatten som inte rinner ut ens efter en lång stund.

Förutom att orsaka obehaglig lukt kan dessa tilltäppningar också orsaka viss skada på rören i det långa loppet, så det är bra att alltid hantera problemet omedelbart. Innan vi använder kemiska propplösande produkter, som ofta är giftiga och farliga för både hälsa och miljö - och eventuellt skadliga för själva rören - kan vi istället prova en serie alternativa lösningar, både mekaniska och baserade på ingredienser som är lättillgängliga i köket, men inte enbart.

Advertisement
Adrian Black/Flickr

Adrian Black/Flickr

FÖR HANDFAT

Eftersom en del av tilltäppningen i rörsystemet ofta består av fett material är en grundläggande komponent som återkommer i varje gör-det-själv-botemedel för att rensa avloppet kokande vatten: om situationen inte är för allvarlig, räcker det ibland med att hälla en kastrull i avloppet för att avlägsna igentäppningen och lösa upp den feta delen. Om det inte ger resultat att upprepa denna metod en andra gång kan du försöka lägga till en rad ingredienser eller så kan du använda olika verktyg.

Använd en vaskrensare

Det är en väldigt enkel metod men om du inte använder den på rätt sätt riskerar du ibland att pressa ihop hindren istället för att ta bort dem. Först bör du fylla diskhon med lite varmt vatten och sedan placera sugkoppen direkt på avloppet. Om diskhon har två handfat, täck den andra med en trasa eller svamp.

Ta tag i handtaget ordentligt och rör det snabbt uppåt och nedåt utan att separera sugkoppen från diskhon, lyft sedan sugkoppen och kontrollera om vattnet rinner lättare. Fortsätt att använda vaskrensaren på detta sätt tills avloppet återgår till normal drift.

Kokande vatten och salt

I de fall där proppen inte är särskilt allvarlig och du istället för att ta bort den mekaniskt vill lösa upp den, försök med vatten och salt. Häll först 60 gram fint matlagningssalt i avloppet, koka sedan en liter vatten och häll över saltet. Det kan vara nödvändigt att upprepa åtgärden flera gånger och vid slutet av varje cykel skölj med rinnande varmt vatten från kranen.

Med vinäger och bikarbonat

Börja i det här fallet med att hälla kokande vatten i avloppet, följ sedan upp med 100 - 120 gram bikarbonat och ta vid behov hjälp av en metalltråd (till och med en uträtad galge) för att försöka få ner bikarbonatet så mycket som möjligt i avloppet och låt det verka i några minuter. Skapa under tiden en blandning av lika delar med varmt vatten och vinäger, häll i avloppet och täck avloppet med en plugg. Låt stå i 10 minuter. Efter denna tid, häll en kopp varmt vatten för att skölja rent. Om det verkar som att avloppet ännu inte har rensats helt, häll ytterligare fyra koppar kokande vatten. Om det behövs kan du upprepa operationen genom att hälla bikarbonat och vinäger igen.

Med salt, vinäger och bikarbonat

Detta är lösningen att använda när proppen är ganska omfattande. Du behöver: 60 gram bikarbonat, 40 gram salt, 230 ml vinäger. Börja med att blanda bikarbonat och salt och häll över avloppet, värm sedan upp vinäger och häll det över de andra ingredienserna för att skölja ner dem i avloppet. Placera vid den här tiden ett lock för att stänga avloppet så att skummet som bildas inte kommer ut. Vänta 20 minuter och skölj med varmt vatten.

Advertisement
Sissel Karlsen/Wikimedia

Sissel Karlsen/Wikimedia

Natriumhydroxid

Kaustisk soda (eller natriumhydroxid) är ett ämne som du kan köpa i järnaffärer, affärer som säljer byggmaterial eller online. Det är ett mycket frätande ämne som måste användas mycket noggrant och alltid med adekvat skydd, såsom handskar och en mask.

Fyll en hink med tre liter vatten, tillsätt 750 ml kaustisk soda och vänta tills lösningen börjar skumma. Häll allt i diskhon och vänta 20 minuter och skölj sedan med kokande vatten.

Med citronsyra

Citronsyra är det grönare alternativet till många hushållssysslor och är också användbart som ett gör-det-själv-medel för att avblockera avlopp, eftersom det har god effekt mot kalk och fungerar bra som rengöringsmedel, vilket också tar bort obehaglig lukt.

För att använda blandar du 150 gram citronsyra i en liter mycket varmt vatten, så att den löser sig väl. Om du vill kan du också lägga till 150 ml vit vinäger. Det viktiga är att vattnet som kommer att hällas ner i avloppet är varmt för att bättre lösa upp hindren av feta ämnen.

Natriumkarbonat

Koka en liter vatten. När det nästan kokar, häll 230 gram soda (även känd som kristallsoda) i avloppet. Häll det kokande vattnet långsamt flera gånger. Du kommer att se att hindret är borta när vattnet rinner av snabbt och du kan långsamt sluta hälla. Om vatten finns kvar i diskhon, häll ytterligare 230 gram soda i vattnet och låt det sitta tills det löst upp hindret och skölj sedan igen med kokande vatten.

Kolsyrade drycker

Kolsyrade drycker som Coca-Cola kan vara till nytta för igensatta avlopp och bör användas vid rumstemperatur. Försök hälla en två liters flaska och låt det verka (utan att använda diskhon) i minst två timmar. Det finns de som låter det verka hela natten eller till och med 24 timmar. Häll sedan i en medium kastrull med kokande vatten för att skölja väl och proppen bör vara borta.

Med en sond

Det finns flexibla slangar med ett vevhandtag eller en tång och en spets som kan ta tag i materialet som hindrar avloppet som kan vara användbart i dessa fall. För att använda dem är det ibland nödvändigt att demontera några delar av rörledningen under diskbänken, så placera först en stor balja där vattnet kan rinna ut.

För in sonden i avloppet och sänk ner den tills du stöter på proppen och rör den så att den försiktigt bryter massan som skapar hindret. Om den är utrustad med någon form av krok, se till att haka fast hindret och dra det mot dig. Ibland, för att bättre nå proppen i rören, är det nödvändigt att koppla ur vattenlåset som sitter direkt under diskbänken, för hand om det är i PVC eller med hjälp av en polygrip för metall. Töm på överflödigt vatten genom att samla det i baljan. För sedan in sonden i röret som kommer ut ur väggen tills den möter på motstånd, vid den punkten roterar du sonden så att den hakar fast i hindret, och fortsätt att extrahera det och rotera tills hindret är rensat. Sätt tillbaka rördelarna noggrant och skölj med varmt vatten för att kontrollera om avloppet fungerar. Om vattnet rinner långsamt, använd sugkoppen för att rensa avloppet ytterligare.

Dammsugare för både fast material och vätska

Om du har en maskin som kan suga upp både flytande och fast material, fäst gummikoppen på vaskrensaren i änden av dammsugarslangen och använd apparaten som bör ge ifrån sig ett annat ljud än vanligt när du försöker dammsuga det som blockerar avloppet. Håll den på tills ljudet ändras, men om det tar mer än en minut stänger du av vakuumet och imiterar rörelsen du skulle göra med en normal vaskrensare, starta sedan om maskinen.

Om ingen av dessa metoder (som dock inte rekommenderas att kombinera) skulle fungera, är det nödvändigt att involvera en expert, men i de flesta fall är de mer än tillräckligt för att undvika det.

Ännu bättre, försök att förhindra bildandet av proppar så mycket som möjligt: ​​kom ihåg att tömma tallrikar från matrester innan du placerar dem i diskhon och använd alltid (även i badrummet) filter för avloppet, så att nästan uteslutande vätskor hamnar i rören.

Andy Pixel/Flickr

Andy Pixel/Flickr

FÖR DUSCHEN

Duschavloppet kan täppas till på grund av kalkavlagringar eller mycket oftare på grund av hår eller hårstrån som trasslar in sig med tvålrester. Metoderna som beskrivs för att avblockera diskhoar kan också användas för duschen, exklusive de som innebär att rören tas bort under avloppet. För att förhindra bildandet av sådana problem, som i fallet med duschen är svårare att lösa om de blockerar rören under golvet, är det alltid bra att ha filter eller metallnät ovanför avloppet, bara för att förhindra hår från att hamna där.

En galge

Detta är den vanligaste mekaniska borttagningsmetoden, som framför allt används för att ta bort hårmassor som fastnat i avloppet: ta bara en galge i metall och räta ut den med en tång och forma kroken så att den blir en lång och tunn krok som kan glida ner i avloppet. När du har skapat det här verktyget, för ner det i avloppet och ta bort allt som blockerar vattenflödet, kanske med hjälp av en ficklampa. Om hindret är så kompakt att det blockerar vattnet, bör det vara möjligt att dra ut det helt utan att bryta upp det i flera delar, men för att se till att allt är borttaget, försök att plocka upp materialet som blockerar avloppet flera gånger tills den kommer upp helt fri från hår och smuts. Pröva då att spola lite vatten för att kontrollera att avloppet fungerar normalt.

På samma sätt kan en skruvmejsel som är tillräckligt tunn för att passa in i avloppshålen användas. För att stoppa in den måste du dock först ta bort brunnslocket som täcker avloppet. Det är bättre att använda en ficklampa för att se vad som har bildats direkt under locket, och ibland är skruvmejselns spets verkligen tillräckligt för att dra upp klumpen som blockerade allt.

Om du inte kan fånga upp allt, ta hjälp av en metalltråd.

Du kan också prova med en sugkopp eller med speciella sonder och slangar, precis som du gör i diskhon.

Om du mekaniskt inte har kunnat ta bort allt kan du också prova att använda bikarbonat, häll 300 gram i avloppet, följt av 100 ml vit vinäger. Precis som i fall med diskhon, täck med ett lock och låt verka i 30 minuter. Koka under tiden en liter vatten i en kastrull eller vattenkokare och häll vattnet i avloppet efter den angivna halvtimmen. Detta bör frigöra rester som redan är upplösta tack vare bikarbonatet och vinägern.

FÖR BADKAR

Även i detta fall kan en galge användas, eftersom blockeringen ofta även i badkaret beror på hår i avloppet.

Alternativt kan du också använda en rörmokares sond. Precis som med duschen kommer det att vara nödvändigt att ta bort gallret (locket) som täcker avloppet och sedan föra in sonden tills den möter hindret, som ofta är precis under brunnslocket. Ibland räcker det med en platt skruvmejsel för att ta bort avloppet, genom att utnyttja kanten, andra gånger måste du skruva loss några skruvar. Ta alltid bort all smuts som du upptäcker runt locket och avloppet, kanske till och med med hjälp av en gammal tandborste.

Dessa sonder har en spets utrustad med krokar som är lämpliga för att ta tag i håret, så att du drar upp det medan du rör handtaget. När du tar bort sonden ska du alltid rengöra den från all smuts som den har kommit i kontakt med, så att den alltid är i perfekt fungerande skick. Spola lite vatten för att se om det rinner ordentligt och i så fall stäng avloppet genom att sätta ihop de olika delarna igen.

Om du inte får bort all smuts med dessa metoder, kan du fortsätta med kokande vatten, vinäger och bikarbonat enligt anvisningarna för duschen, eller försöka köpa de kemiska rengöringsmedlen och följa anvisningarna på förpackningen.

 

Advertisement