Stökig garderob? Organisera med dessa användbara tips

av Hanna

26 Maj 2021

Stökig garderob? Organisera med dessa användbara tips
Advertisement

En välorganiserad garderob är till stor fördel för oss alla: det hjälper oss att hitta allt vi behöver snabbt, och sparar oss från att slösa tid på att hitta plats för det vi behöver förvara.

När vårstädningen sedan kommer är det också en bra faktor att ha en välorganiserad garderob för att få saker gjort snabbt och effektivt.

Ju oftare du städar garderoben, desto lättare blir det att hålla den i utmärkt skick! Det är därför värt att stå framför din garderob och äntligen organisera inredningen genom att följa några användbara tips.

Advertisement
Emily May/Flickr

Emily May/Flickr

TÖM OCH RENGÖR GARDEROBEN

Töm först skåpet från alla kläder, ta också bort dem från eventuella behållare som du kommer att ta ut ur garderoben tillsammans med galgarna. Lämna den helt tom som om du precis köpte den och lägg alla dina kläder på sängen eller till och med på golvet, eventuellt placerade på en filt på golvet.

Dela nu upp dem i kategorier och välj om du ska behålla dem alla eller inte. Det finns många kriterier för att bestämma vad du ska behålla och vad inte, det mest användbara är baserat på hur ofta de används: om du har använt dem ofta det senaste året är de för dig, annars kan det vara bättre att överväga att göra dig av dem om de inte har något särskilt emotionellt värde.

Dela sedan upp kläderna efter årstid, så att du kan spara de kläder du behöver just nu. Dela även inom dessa grupper in kläderna i plagg att använda varje dag, och sådana som används mer sällan.Om det finns tillräckligt med plats, flytta plaggen som du sparar av rent sentimentala själ och som du inte kommer att använda till utrymmet som är längst bort och svårast att komma åt. Ännu bättre är det om du kan förvara dem i stängda lådor, att placera ovanpå möbeln, under sängen eller i en annan garderob (eller garaget till exempel).

Du kan också överväga att förvandla plaggen som inte kommer att användas längre men som fortfarande är älskade till ett inredningsobjekt eller hänga upp det. De finns dem som återanvänder favorit t-shirts som örngott, de som ramar in kläder eller en nostalgisk uniform. Man kan också skapa projekt med patchwork så som överkast och filtar av tröjor, eller rentav sportkläder.

Detta urval och sortering bör göras i slutet av varje säsong för att rensa garderoben från plagg som inte har använts de senaste tre eller fyra månaderna, och alltid ha de kläder som passar den aktuella säsongen till hands.

Bland de saker du vill bli av med, dela upp de som nu är förstörda och oanvändbara från de som kan doneras eller säljas. Förstnämnda kan dock ge liv åt många kreativa återvinningsprojekt, särskilt när det gäller jeans och T-shirts, men även skjortor och tröjor kan hitta många nya användningsområden hemma.

Det är svårt att lämna ifrån sig plagg i gott skick, men om vi verkligen inte har använt dem det senaste året och faktiskt glömt bort att vi hade dem eller kanske inte längre kommer i dem på grund av viktförändring är det bättre att donera dem snarare än att vänta på att de ska passa bra igen.

När sorteringen av kläder är klar är det dags att rengöra och fräscha upp garderoben. Börja med att dammsuga eller damma varje yta ordentligt och fortsätt sedan med att försiktigt tvätta av ytorna. Att ha en ren och desinficerad garderob är också en utmärkt åtgärd mot malar.

Du kan använda:

  • Vinäger. Vinäger avfettar och eliminerar dålig lukt, samt är ett utmärkt botemedel mot fukt. Fyll därför en balja med varmt vatten och späd 1 kopp vit vinäger ( vitvins-, äppelcider- eller alkohol-), doppa sedan och vrid ur en mjuk trasa och passera över ytorna i garderoben. Ha också en hink med varmt vatten som är klar för att skölja av omedelbart med en annan ren trasa och även en tredje mjuk trasa för att torka noggrant. Om du vill, tillsätt några droppar eterisk olja efter eget val. Undvik vinäger när det kommer till trä med en blank eller laminerad yta.
  • Bikarbonat. lös två matskedar bikarbonat i en liter hett vatten och använd sedan i en hink genom att blötlägga en trasa eller använd en sprayflaska. Återigen kan du använda eterisk olja för att tillföra en behaglig arom.
  • Marseille-tvål. när du är rädd för att andra metoder ska förstöra materialets yta, använd marseille tvål. Lös bara upp en handfull i en balja med varmt vatten och tvätta sedan som i de andra fallen.

Och om du sedan vill modernisera utseendet på möbeln, kanske genom att måla om den, är det dags nu.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

ORGANISERA KLÄDERNA

Beroende på vilken sortering du just gjort, återgå till att fylla garderoben. Börja med kläderna som ska hänga, använd eventuellt knep för att hänga flera galgar tillsammans eller för att använda galgar för halsdukar, behåar och liknande.

Kom ihåg att ordna allt så att du lätt kan hitta kläderna. Beroende på säsong, användning och typ av plagg. Separera även arbetskläder från fritidskläder: varje morgon och vid varje speciellt tillfälle kommer du att veta var du ska titta och vad du ska välja.

Några användbara tips för att utnyttja utrymmet i garderoben på bästa sätt:

  • Använd vertikala avdelare för att hålla tröjor och stickat separat på de olika hyllorna. Plastlådor som används för transport av mjölk eller kompakta träkorgar eller lådor är också perfekta för att organisera garderoben, även om det alltid är bättre att föredra behållare med lock.
  • Lägg till en lätt kedja i plast på en galge för att kunna hänga upp andra galgar. Om plaggen som är upphängda är lätta kan du också använda flikar från burkar.
  • Med plastkrokarna från ett duschdraperi kan du istället förvandla en galge till en halsduks-hållare.
  • Galgar för slipsar och halsdukar kan också vara till nytta för lätta ärmlösa klänningar och linnen.
  • Gummidelen på ändarna av galgarna hjälper till så att kläderna inte glider ner och skapar en rörig klump på golvet av garderoben.
  • Föredra plast- eller trägalgar; metall kan lätt rosta eller deformera kläderna.
  • Rulla upp dina T-shirts för att hålla dem snygga, skapa plats i lådorna och omedelbart känna igen vad du letar efter
  • Använd kartonger för att skapa praktiska lådavdelare
  • För att inte förstöra formen på stövlar har du många alternativ: rullade magasin, tomma plastflaskor eller till och med poolnoodles.
  • Om du vill undvika säsongsbyte med några månaders mellanrum eller om garderoben delas av flera personer kan du använda taggar som enkelt fästs på garderobsstången för att dela upp kläderna
  • Du kan också hjälpa dig själv att dela upp kläderna genom att använda galgar i olika färger eller mönster
  • Om det finns plats, lägg till en till stång för att hänga upp andra kläder
  • Placera föremålen du använder mindre ofta och de föremål som inte behöver hängas i plaslådor.
  • Även skorna kommer att delas upp efter hur ofta de används och lämpligt tillfälle att bära dem, och om det finns plats i garderoben, dela dem med hängande skoställ (vid klädstången eller inuti dörren) eller med sina egna skolådor som placeras i garderoben.

Om du vill parfymera garderoben och kläderna i den kan du ta till olika gör-det-själv-medel.

  • Doftande påsar: du kan stoppa in torkade blommor, blomblad eller blad av aromatiska örter i påsar av lätt bomull, linne eller gasväv. Tänk lavendel, rosenblad, mynta blad eller citronmeliss med mera. Om du vill kan du också hälla i några droppar eterisk olja som matchar dess doft och lämna dem på olika ställen i garderoben eller lådan som numera är rena.
  • Torkade citrusskal i små bitar som du kan fylla i påsar eller skålar, där du också kan lägga till kryddor (till exempel kanel eller stjärnanis) eller några droppar eterisk olja
  • Gips: Blanda två delar gips med en del vatten för att bilda en pasta, tillsätt 5 droppar (eller mer, om du vill) av en eterisk olja efter eget val. Med denna beredning fyll en bricka för isbitar (eller någon liknande form, kanske för bakverk som de för choklad). Låt det torka helt och använd sedan gipsbitarna i behållare eller påsar att stoppa in i möblerna.
  • Även en bricka med bikarbonat kan absorbera lukt, och du kan addera eterisk olja även här. En idealisk essens för en frisk doft som också har utmärkta antibakteriella egenskaper är tea tree.

Ibland förvaras också lådor med andra föremål än kläder eller skor i garderoberna: fotografier och olika minnen, som också kommer att behöva undersökas för att bestämma om de ska behållas, hur man eventuellt kan ordna om dem eller kanske använda dem för att dekorera.

Gör dig av med alla tidskrifter eller föremål utan något sentimentalt värde för att minska lådorna som tar plats. Och om garderoben redan är full kan du hitta andra utrymmen för dessa föremål, till exempel i plastlådor (av god kvalitet) som kan förvaras ovanpå möblerna eller i någon annan garderob. Märk varje låda för att ange innehållet.

Om det av en slump finns delar av hushållslinne, överväga att flytta dem till en dedikerad garderob för att inte ha lakan och handdukar utspridda över hela huset.

Efter en sådan här operation blir din garderob garanterat mycket mer organiserad, väldoftande och trevlig.

Advertisement