Smutsiga och gamla föremål och möbler? Få dem att se som nya ut igen med dessa rengöringstips

av Hanna

10 Maj 2021

Smutsiga och gamla föremål och möbler? Få dem att se som nya ut igen med dessa rengöringstips
Advertisement

När vi använder skärbrädor, kastruller och stekpannor är det oundvikligt att de blir smutsiga och med tiden får spår av slitage, precis så som mattor och möbelklädsel ibland blir fläckiga och svåra att göra rent med normal rengöring. I dessa och flera andra fall kan det då vara bekvämt att ta till några husmorsknep.

Det finns faktiskt ett antal lösningar och ingredienser som är riktigt användbara, och dessutom ganska billiga. Om du inte har möjlighet att använda specifika produkter eller vill prova DIY-projekt för att förvandla olika objekt till nya, prova dessa metoder. Om du inte är säker på vilket resultat du kan uppnå, särskilt på tyger och klädsel, försök först på en mindre och dold del av föremålet som ska rengöras.

Advertisement

Vita sneakers

Vita sneakers

Pinterest

Du kan rengöra vita sneakers med ett DIY-tvättmedel baserat på: 3 matskedar väteperoxid, 2 bikarbonat och 1 tesked diskmedel eller diskmaskinsmedel (flytande). Använd i ett handfat med varmt vatten där du kan tvätta dina skor, ta eventuellt hjälp av en gammal borste för att skrubba.

Advertisement

Skinnsoffor

Skinnsoffor

Pinterest

För att göra repor mindre synliga, torka av med olivolja eller kroppsolja (helst babyolja) med en bomullstrasa eller mikrofiberduk. Om du däremot måste rengöra soffan är den bästa metoden alltid den som innebär användning av specifika produkter för läder, som dock kan kombineras med lite bikarbonat eller milt diskmedel för djupare rengöring. Om fläckarna istället är torra, fukta en mjuk trasa med lite varmt vatten som du har löst några droppar diskmedel i och torka över fläckarna, gnugga långsamt och bara i en riktning. Om det å andra sidan är en oljig fläck av fet smuts, strö över lite bikarbonat (alternativt fungerar även majsstärkelse) för att absorbera fläcken och ta sedan bort allt med en torr trasa.

Soffor klädda i mikrofibertyg

Soffor klädda i mikrofibertyg

Pinterest

Försök fukta en svamp med alkohol, torka fläcken och borsta den när den är torr. Annars kan du försöka (alltid efter att ha testat i ett dolt hörn) att använda bikarbonat för att absorbera fläckar av fet smuts eller en flytande lösning av vatten och Marseille-tvål för märken och fläckar som har trängt in i tyget. I mer allvarliga fall kan du prova citronsaft eller vinäger, genom att badda bara på fläckarna, men det här är ganska aggressiva ämnen som kan förstöra tyget.

Läderväskor

Läderväskor

Pinterest

Alkoholbaserade produkter bör undvikas, men ibland fungerar våtservetter för barn.

Kokkärl av gjutjärn

Kokkärl av gjutjärn

Pinterest

Om de är rostiga, häll lite grovt salt i pannan, skär en rå potatis i hälften och gnid den platta sidan över saltet för att repa den rostiga ytan, fortsätt i några minuter tills potatisstärkelsen och saltet har bildat en pasta som blir färgad av rosten när den tas bort. Skölj med varmt vatten.

Advertisement

Kokkärl i koppar

Kokkärl i koppar

Pinterest

Du kan prova två olika metoder:

  • Stänk botten med salt, häll sedan i vitvinsvinäger och gnugga tills fläckarna försvinner; skölj och torka.
  • Sprid lite ketchup, låt den sitta i minst 10 minuter och skölj sedan och torka.

Bakplåtar

Bakplåtar

Pinterest

Skapa en pasta av väteperoxid och bikarbonat, sprid den över plåten, låt verka i en halvtimme och skölj sedan. Du kan också använda vinäger istället för väteperoxid.

Advertisement

Skärbrädor

Skärbrädor

Pinterest

För att ta bort märken och smuts i sprickorna, som också framhäver alla repor, använd en halv citron ströad med fint salt och gnugga på skärbrädan som om det var en svamp.

För tallrikar i keramik

För tallrikar i keramik

Pinterest

Det finns specifika produkter bara för att polera och få tallrikar i keramik eller porslin att se som nya ut (även baserade på naturliga ingredienser, såsom rabarber), men det finns också de som lyckas dölja dem tillräckligt med tandkräm.

Advertisement

För fläckar på mattor

För fläckar på mattor

Pinterest

Du kan prova (alltid efter att ha testat huskuren i ett hörn först, utifall det förstör mattans finish eller färg), med en lösning av två delar vatten och en vinäger, blandat i en sprayflaska. Spraya på fläcken och täck med en lätt fuktad bomullstrasa och kör sedan med strykjärnet över fläcken i 30 sekunder. Det finns också de som använder vatten och ammoniak i lika delar.

För fogarna

För fogarna

Pinterest

Det finns olika metoder att prova, även om ingenting är lika bekvämt som ångrengöring. Men om du måste böja dig och arbeta för hand på varje fog, prova tandkräm eller bikarbonat och vinäger, eller till och med blekmedel, med hjälp av en tandborste. Annars kan du förbereda en gör-det-själv-produkt baserad på: 120 ml bikarbonat, 60 ml väteperoxid och en tesked diskmedel, som sprids med en svamp, även mellan väggplattorna.

Lycka till!

Advertisement