Golvfogar att rengöra? Ta reda på hur du gör det bäst med några enkla och billiga knep

av Hanna

09 Maj 2021

Golvfogar att rengöra? Ta reda på hur du gör det bäst med några enkla och billiga knep
Advertisement

Vi vet alla att oavsett hur noggrant vi tvättar klinkergolv eller kakelväggar, är luckorna mellan dem alltid svarta. Om du inte regelbundet ägnar dig åt att rengöra fogarna på ett specifikt sätt, kan du faktiskt inte undvika att de blir en synlig smutsavlagring.

Metoderna för att rengöra mellanrummen mellan den ena plattan och den andra är av olika slag: förutom att använda kraftfulla ångrengörare kan vi också använda andra metoder, visserligen mer tröttsamma men billiga och effektiva, som de som anges nedan.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

  • Tandkräm: Om du inte har tid att förbereda andra metoder, använd lite tandkräm. Denna lösning rekommenderas inte för silikondelar, men fungerar bra som en sporadisk teknik. För att applicera den måste du gnugga tandkrämen på fogarna med en gammal tandborste med mjuka borst och sedan skölja.
  • Bikarbonat: detta är den vanligaste huskuren, eftersom det är ett medel som kan eliminera mögel, desinficera och effektivt bleka och för att applicera det behöver du bara blanda lite med vatten så att du kan sprida det och gnugga det på fogarna med hjälp av en gammal tandborste. Det måste skumma upp lite, och du bör låta det verka i 5 eller 10 minuter innan du sköljer av med en trasa.
    Bikarbonat kan också användas med vinäger: du kan skapa en pasta med vinäger, vatten och bikarbonat som sprids mellan kakelplattorna på väggen, och när det gäller golv är det ännu enklare, strö bara bikarbonatet på fogarna och häll sedan över vinäger för att orsaka skummet som en reaktion. Låt verka i 5 eller 10 minuter och gnugga och skölj sedan.
Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Natriumperkarbonat: ett ekologiskt icke-förorenande alternativ till många blekande produkter, som också är användbart för fogar. Det är nödvändigt att späda en del i tre delar vatten och använda lösningen för att tvätta fogarna, alltid genom att gnugga med en gammal tandborste.
  • Majsstärkelse och citronsaft: genom att blanda de två ingredienserna skapas en lätt slipande pasta som är tillräckligt sur för att attackera och lösa upp smutsen. Annars kan du blanda stärkelse med bikarbonat och vit vinäger.
  • Citronsaft kan också blandas med vitt gips och användas på liknande sätt. 
  • Och om du har ett hårt radergummi kan det användas för att rengöra fogarna, eventuellt om det är ett litet område.

Lycka till med städningen! 

Advertisement