Vill du måla om möblerna? Ta reda på de vanligaste misstagen att undvika

av Hanna

06 Maj 2021

Vill du måla om möblerna? Ta reda på de vanligaste misstagen att undvika
Advertisement

Att måla om möblerna är det billigaste sättet att förvandla inredningen i ett rum utan att behöva ersätta nästan någonting. Speciellt om möbeln är i utmärkt skick och du inte vill göra dig av med den, att ge den ett lager ny färg eller rentav skämma bort sig själv med färgkombinationer och olika mönster, är det bästa valet.

Således kommer det att vara möjligt att anpassa och modernisera utseendet på möblerna som vi har haft med oss i flera år, för att göra dem attraktiva igen under lång tid framöver. Ommålandet måste dock utföras metodiskt, utan att skynda och undvika fel som kan äventyra resultatet.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Att inte slipa ytan: alla möbler vi har i huset har en skyddande patina som måste tas bort innan du målar om. Ibland är det också nödvändigt att använda färgborttagning för att ta bort den befintliga färgen. I vilket fall som helst är det alltid nödvändigt att slipa med sandpapper för att få träet att återgå till ett grovt och poröst tillstånd som garanterar att färgen fastnar. Efter slipning, torka av med en trasa för att ta bort allt damm och se till att det inte finns några fläckar kvar.
  • Att inte använda grundfärg: efter att ha slipat möblerna, förbered ytan med en grundfärg som är lämplig för trätypen, vilket hjälper färgen att fästa på träet.
  • Att använda dåliga målarpenslar: det är sant att det finns stora skillnader i priset på penslar, men för slutgiltiga jobb som dessa kan du inte använda en dålig pensel, eftersom det kommer förstöra resultatet från början. Det är faktiskt bättre att de har olika storlekar och borsten formade så att de är längre i mitten för att enkelt nå till och med svåra hörn. Färgerna du målar med bör också vara av god kvalitet.
Advertisement
Pinterest

Pinterest

  • Att inte skydda de omgivande ytorna ordentligt: ​​om du målar inomhus måste alla möbler nära golvet eller golvlister skyddas med plast eller rentav genomskinlig film. Det är ett tråkigt steg, men eftersom även små färgstänk alltid undkommer oss, sparar det mycket irritation och låter oss flytta runt delarna för att kunna måla bekvämare. I händelse av en dörr måste väggen runt karmen också skyddas.
  • Att måla över handtag och knoppar: Ta bort knoppar och handtag innan du börjar arbeta med träet, även före slipning. Om detta inte är möjligt, använd maskeringstejp för att täcka dem väl och förhindra att de fläckas ner.
  • Utelämna sprickor: om träet har sprickor måste det återställas. Det finns speciella fyllningsmedel att köpa i byggvaruhus eller till och med online. Använd dem efter slipning och när de torkat slipa igen för att eliminera överflöd och grovhet.
  • Måla under solen: även om det alltid är bättre att använda färger i ventilerade miljöer för att undvika att andas in för mycket hälsofarliga kemikalier, att måla direkt i solljus gör att färgen torkar snabbt vilket gör det svårare att applicera jämna lager.
newtoncustominteriors.com

newtoncustominteriors.com

  • Att ha bråttom: det här är arbete som förvandlar möblerna, och därmed inredningen i rummet. Det är värt att ge dem den tid de förtjänar, och respektera de angivna timmarna för torkning av färgen mellan ett lager och ett annat. Mellan grundfärger, eventuella fyllmedel, färg- och skyddande behandlingar tar jobbet några timmar på två eller flera dagar.
  • Måla utan metod: penseldrag måste alltid följa träets riktning, och du måste försöka att fylla penseln med inte alltför mycket färg  och mer eller mindre alltid samma mängd. Det krävs lite övning när det inte görs ofta, så börja med de mindre synliga delarna.
  • Glömma de skyddande behandlingarna: när färglagren har applicerats och de har torkat är det dags att skydda allt arbete med ett ad hoc-lager av färg. Färgen repas då inte och ser blankare ut.
Advertisement