Super frodiga pelargoner? Användbara tips för att odla vackra blommor att visa upp

av Hanna

18 Juni 2021

Super frodiga pelargoner? Användbara tips för att odla vackra blommor att visa upp
Advertisement

När du har en trädgård, en balkong eller till och med bara en blomlåda på fönsterbrädan, är en av de första växterna vi ofta planterar pelargoner. På sommaren visar de upp sina vackra blommor och suckulenta löv från krukor och planteringar överallt, och man tröttnar aldrig på att se dem. 

Varför är de så framgångsrika? Förmodligen för att de växter snabbt, är relativt lätta att odla och extremt dekorativa. Nästan alla, åtminstone. De som faktiskt odlas mer utbrett i många delar av världen är de så kallade zon pelargonerna eller hängpelargonerna, som dock mer korrekt bör kallas pelargonium precis som de tusen andra sorterna av denna verkligt fascinerande art.

Advertisement
snappygoat.com

snappygoat.com

Pelargoner är ganska lätta att odla eftersom de inte har speciella behov, inte ens när det gäller bevattning: det är faktiskt nödvändigt att vattna rikligt först när jorden har torkat helt. På sommaren kommer vi alltså att behöva vattna ett par gånger i veckan, med ett krukfat redo att samla upp vattnet. På våren, om de är ute, räcker det med regn, medan det på hösten till och med kan vara överdrivet. På vintern, när de är skyddade, kan du "glömma" att vattna dem upp till ett par veckor. I vilket fall som helst är det nödvändigt att undvika att jorden blötläggs utan vattendränering, vilket kan orsaka rotröta. Dessa växter dör mycket oftare av för mycket vatten än av för lite.

Placera dem alltid i solen: det är väldigt få sorter som föredrar en skuggig position, och i allmänhet är detta samlingsbara pelargonier. Till och med inomhus placerar vi dem helst där de kan ta emot minst 4 timmars direkt solljus (eller häng upp tillväxtlampor), helst i syd / västläge. Den idealiska temperaturen för de flesta av dessa växter är cirka 10-15 ° på natten och 18-23 ° under dagen.

Det betyder att de på vintern bör täckas, särskilt om det är kallt: de mer robusta arterna bör placeras i ett hörn skyddat från vind och regn eller täckas med fiberduk (vilket dock ibland inte räcker för att skydda dem från låga temperaturer på vintern). För de mer känsliga - och i allmänhet i alla områden där temperaturen på natten ofta sjunker under 4 ° - är det tillrådligt att förvara dem inomhus och alltid garantera rätt ljusmängd per dag eller i täckta och skyddande växthus (även gör-det-själv), som du bör komma ihåg att ventilera en gång om dagen eller högst varannan dag.

Beskär dem på sensommaren för att korta av grenarna som gror och hjälpa växten att ha en mer kompakt hållning, och använd de klippta grenarna för att göra sticklingar för att få nya växter. Vänta inte för länge, eftersom detta ger tid för sticklingar att producera rötter och bli tillräckligt starka för att överleva vintern (skyddad)

Vad ska jag göra när fjärilarna kommer? Den lilla fjärilen känd som Trädgårdsblåvinge, vars vetenskapliga namn är Cacyreus marshalli, är en fruktansvärd fiende för pelargoner. Denna parasit skapar synliga skador, särskilt under den heta årstiden, när larverna som kläckts livnär sig huvudsakligen på blommorna och tillslut äter dem helt, och ibland även orsakar pråliga hål i bladen (om du bara ser hål i bladen är det mer troligt att det är sniglar).

Tyvärr är gör-det-själv-medel, som att spraya en lösning av mjuk kaliumtvål och vatten (så kallad mormors gula tvål) inte alltid effektivt. Det är i själva verket lämpligt att använda en systematisk insekticid, det vill säga, en som administreras på jorden och tränger igenom och sprider sig genom hela växten. De är effektiva i en månad, så det är troligt att dosen måste upprepas från slutet av våren tills fjärilarna har utrotats. För allvarligare fall kan den andra dosen också ges två veckor efter den första.

Trevlig stund i trädgården!

Advertisement