Smutsiga jalusier och fönsterluckor? Prova dessa DIY-metoder för att få dem att se som nya ut

av Hanna

18 April 2021

Smutsiga jalusier och fönsterluckor? Prova dessa DIY-metoder för att få dem att se som nya ut
Advertisement

Naturligtvis märker vi alla att glasen i våra fönster blir smutsiga då och då, och vi tvättar dem regelbundet för att göra dem helt transparenta igen, men hur ofta märker vi all smuts som samlas på fönsterluckor och rulljalusier? När det är dags att göra en grundlig städning av huset kan vi överväga att också ta hand om dessa.

Speciellt de ljusa, men inte enbart, visar lätt all ansamling av smuts från regn, smog och till och med damm som bärs av vinden. För att avfetta dem och få dem att se som nya ut finns det olika lösningar som vi kan använda beroende på om de är gjorda av trä, PVC eller aluminium.

Rulljalusier

Rulljalusier

Jalusierna eller rulljalusierna kan vara gjorda av trä om de är äldre, eller PVC (de flesta av dem) eller till och med metall. Ta först bort smutsen med en kvast eller gamla trasor om du är rädd för att repa beläggningen på dem och använd sedan olika produkter beroende på material.

  • Trä: även om de i allmänhet skyddas av ett lager lack, är det bäst att inte använda aggressiva rengöringsmedel, så oftast rekommenderas Marseille-tvål (eller kanske mjuk kaliumtvål), upplöst i varmt vatten. Gnugga tvållösningen på luckan med en mikrofiberduk, ta bort smutsen, skölj och torka.
  • Aluminium: för aluminium kan du använda lite bikarbonat och citronsaft, som skapar en lätt pasta att gnugga på delarna som ska rengöras. Skölj och torka omedelbart.
  • PVC eller plast: även i detta fall är den bästa metoden vatten och Marseille tvål. Om du vill kan du också prova några droppar diskmedel istället för Marseille tvål utan att överdriva. Lösningen bör vara mycket flytande. Skölj och torka.

Advertisement

Fönsterluckor

Fönsterluckor

Även i det här fallet finns möjligheten att fönsterluckorna är tillverkade av samma tre typer av material som ovan. Till skillnad från jalusierna tar det dock lite längre tid att damma fönsterluckorna, med tanke på deras form. Så var noga med att bli av med damm och smuts först med en inte alltför hård borste eller en lätt fuktad mikrofiberduk (även gamla trasor kommer att fungera), och så fort du har gjort det, gå vidare till tvätt med mikrofiberdukar och produkterna som anges nedan:

  • Trä: använd en lösning av mild tvål och vatten (Marseille, kalium eller till och med ett ekologiskt diskmedel), se till att torka omedelbart.
  • PVC eller plast: även för dessa kan du använda samma metod som för de i trä.
  • Aluminium: om de inte är målade kan du använda vatten, Marseille-tvål (eller diskmedel) och lite vinäger. Om de är målade, undvik vinägern.

Kort sagt, du behöver bara ha några ingredienser och en lämplig tvål hemma och du kan noggrant tvätta ett flertal ytor!

Advertisement