Trasig dragkedja? Försök att återställa den med dessa praktiska gör-det-själv-metoder

av Hanna

13 April 2021

Trasig dragkedja? Försök att återställa den med dessa praktiska gör-det-själv-metoder
Advertisement

Genom att öppna och stänga blixtlåsen på våra plagg kan det hända att dessa börjar fungera dåligt eller går sönder, och det är inte säkert att det enda alternativet vi har kvar är att byta ut hela dragkedjan.

Ofta räcker det faktiskt med att bara smörja eller fixa de skadade delarna för att få allt att fungera som nytt igen, eller så kan du begränsa dig till att bara byta skjutreglage, och i så fall kommer vårt blixtlås fortfarande att fungera i flera år. Beroende på om skjutreglaget precis har fallit ut, eller om blixtlåset inte längre stängs eller kämpar för att glida, kan du prova olika lösningar.

För enkel insättning av skjutreglaget

För enkel insättning av skjutreglaget

Alice Vixie/YouTube

Du kan också göra det för hand, men om du har svårt att sätta in skjutreglaget i slutet av de två flikarna på blixtlåset kan du ta hjälp av en gaffel. Det är bättre att använda de med 3 spetsar för större skjutreglage och de med 4 för de andra.

Allt du behöver göra är att skjuta in två av tapparna på vardera sidan om skjutreglaget, lite nedanför där blixtlåsdelarna kommer att sluta och sedan skjuta in de två flikarna på blixtlåset i sidoslitsarna. Riktigt enkelt!

Advertisement

Om blixtlåset inte stängs

Om blixtlåset inte stängs

Downtown Tailoring/YouTube

När blixtlåset inte längre stängs, men alla tänder som komponerar det är på plats, är det troligtvis skjutreglaget som har deformerats och breddats för mycket. Utrusta dig med en spetsig tång och ta bort det nedre stoppet, det är det som ser ut som den sista tanden, större än de andra, på sidan av blixlåset där reglaget glider.

Vid denna punkt, om du inte har något sätt att få ett nytt skjutreglage, ta bort det gamla, ta bort fliken tillfälligt, använd tången för att stänga skjutreglaget som skadades och sätt in fliken igen. Sedan behöver du bara sätta tillbaka den på blixtlåset, för hand eller med en gaffel.

Det är dock bättre att leta efter ett nytt reglage av samma storlek (du hittar storleken som anges på baksidan). Naturligtvis, med blixtlås i plast, är ersättning det enda alternativet.

För att smörja ett gångjärn som inte glider

För att smörja ett gångjärn som inte glider

Pinterest

Kontrollera om det finns några hinder, såsom skräp av något slag, mellan blixtlåsens tänder. Om inte, försök smörja med någon av dessa metoder:

  • Med en penna: skjut pennspetsen över tänderna. Pennans grafit fungerar faktiskt som ett smörjmedel och hjälper reglaget att glida bättre.
  • Flytande tvättmedel: några droppar flytande tvättmedel som sprids med hjälp av en trasa eller lite kökspapper löser ofta problemet.
  • Om det inte fungerar heller, prova lite vaselin: doppa en bomullspinne (eller bomullstuss) i vaselin och torka av den på blixtlåset.

Ett extra knep: om gångjärnet har tappat färg och visar metallen under kan du försöka återställa det med lite nagellack. Du måste ta bort reglaget och måla alla delar, låta det torka helt och upprepa eventuellt processen en gång till och montera sedan tillbaka blixtlåset.

Kände du redan till dessa knep?

Advertisement