Misstagen att undvika när du inreder ett sovrum: knep för att göra det både vackert och bekvämt

av Hanna

10 April 2021

Misstagen att undvika när du inreder ett sovrum: knep för att göra det både vackert och bekvämt
Advertisement

Sovrummet är platsen där vi vilar, och med tanke på hur avgörande en god sömnkvalitet är för vårt välbefinnande blir det oumbärligt att skapa ett utrymme som är bekvämt, praktiskt och vackert. När vi inreder vårt rum är det bra att försöka undvika att göra några vanliga misstag.

I grund och botten är det allmänt lämpligt att inte välja för klara färger eller fylla rummet med möbler som gör det mer kaotiskt och mindre beboeligt, försöka få ut det mesta av naturligt och konstgjort ljus beroende på hur vi använder de olika utrymmena och så vidare. Varje anvisning bör alltid ta hänsyn till personliga behov och smaker, men det kan vara användbart att överväga dina val i ljuset av några tips för att ta reda på om vi verkligen kan förbättra vårt sovrums beboelighet.

Advertisement

För starka färger

För starka färger

Pinterest

För att föra samman sömn och avkoppling rekommenderas aldrig starka och livliga färger, liksom ibland även för mörka som gör rummet dystert. Om vår smak dock går mot starkare nyanser eller om det finns tillräckligt med naturligt ljus för att ha råd med mörkblå och svarta väggar, oroa dig inte!

Advertisement

Nattduksbord med fel mått

Nattduksbord med fel mått

Pinterest

Det finns tusentals modeller av nattduksbord, även bland DIY-projekt, och ofta är de riktigt vackra möbler att titta på. Förutom att se till att de matchar resten av möblerna, måste du dock tänka på deras höjd: om de är för höga jämfört med sängen, blir det obekvämt att behöva placera eller nå föremål när vi ligger ner.

Pinterest

Pinterest

Även de som är för låga gör inte alltid ett stort intryck, även om de är lite bekvämare att använda. Men om hela rummet präglas av trenden med låga möbler ("low furniture") är detta inget problem.

En säng som är för stor

En säng som är för stor

Pinterest

Den gyllene regeln är att det finns minst 70-80 cm mellan sidorna eller fotändan av sängen och väggarna, så att du kan gå runt den utan alltför stora svårigheter. Därför tillåter inte alltid rummet plats för en dubbelsäng på detta sätt, så om du verkligen inte vill minska storleken (till exempel till en mindre dubbelsäng) bör du åtminstone välja de enklaste och mest subtila sängstrukturer möjliga.

snappygoat.com

snappygoat.com

Sänggaveln bör också samordnas efter modell och storlek: för stor eller för liten skulle förstöra rummets harmoni och former och färger bör matcha resten av möblerna.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

För många kuddar: det handlar visserligen om personlig stil och smak, men det råder ingen tvekan om att ha många kuddar på sängen lätt kan ge intryck av oordning, såvida du inte är villig att spendera tid på att ordna dem noggrant varje morgon när du bäddar sängen.

För mycket möbler

För mycket möbler

Pinterest

Med det är det inte sagt att du ska börja en minimalistisk livsstil, men om rummet är fullt av möbler och om det kanske finns några dekorativa sådana (koffertar, resväskor, korgar) eller möbler vi aldrig använder (ett litet bord bredvid en fåtölj som vi nästan aldrig sitter i), är det bättre att eliminera dem och göra att vårt rum verkar rymligare.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Om det inte är absolut nödvändigt av rymdskäl, försök att inte ställa in kontorshörnet i sovrummet: ett skrivbord med allt du behöver för arbete i ögonvrån innebär att du aldrig kopplar bort helt och slutar med att du tänker på det praktiskt taget hela dagen.

För små mattor

För små mattor

Pinterest

Mattor är bekväma och dekorativa, men i tillräckligt stora rum får mattor som är för små inte rummet att verka så bekvämt och mysigt som större. 

Advertisement
Pinterest

Pinterest

De som täcker större delen av golvet genom att sticka ut från sidorna och fotändan av sängen efter behov är att föredra.

Använda ljuset fel

Använda ljuset fel

Pinterest

Om rummet har mycket naturligt ljus behöver du bara koncentrera dig på att skapa andra ljuspunkter för natten. Förutom den centrala lampan, tänk på vilka områden du vill belysa och hur. I allmänhet är det bekvämt att ha ljuset riktat i rätt riktning när du sover: så undvik golvlampor i hörnen av sängen.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Välj hellre lampor som belyser sängbordet och kudden bra, kanske vägglampor eller de som placeras på sänggaveln på själva sängen, eller de som i vilket fall som helst kan riktas dit vi föredrar.

Fel sorts gardiner

Fel sorts gardiner

Pinterest

Gardiner ska väljas utifrån de bästa färgerna för rummet, men också baserat på hur mycket ljus som kommer in genom fönstret. Det är lämpligt att undvika tyger som är för tunga eller för transparenta för att inte drabbas av de två överdrifterna med en fullständig avskärmning av naturligt ljus när det kanske är dag och du bara vill skapa lite avskildhet eller inte kunna blockera ljuset när vi behöver det för att vila i mörker. Att använda två typer av olika material är en lösning, annars väljer du tyger som är en korsning mellan, till exempel tyngden av sammet och organzas immateriella egenskaper.

Kan dessa tips vara användbara för dig?

Advertisement