Vill du förvara frukt och grönsaker längre i kylen? Ta hjälp av en disksvamp!

av Hanna

05 April 2021

Vill du förvara frukt och grönsaker längre i kylen? Ta hjälp av en disksvamp!
Advertisement

Inte alla har tid att åka och handla hela tiden för att se till att alltid ha tillgång till färska produkter, istället brukar många försöka fylla på med allt de behöver en gång i veckan eller ännu mer sällan. När vi förvarar de olika färska produkterna som köpts i kylen kan vi dra nytta av de olika delarna av kylen för att hitta rätt plats för alla livsmedel, och i allmänhet hamnar frukt och grönsaker i de nedre lådorna, de kallaste och mest skyddade.

Men detta räcker inte alltid för att produkterna ska hålla länge: ofta hittar vi frukt och grönt som börjat ruttna. Detta händer eftersom produkterna är i förhållanden med hög luftfuktighet. Faktum är att om vissa typer, såsom bladgrönsaker, drar nytta av fuktigheten för att hålla längre, påverkas andra typer (till exempel morötter) eller frukt. För att ta hjälp kan vi använda oss av disksvampar.

Vill du förvara frukt och grönsaker längre i kylen? Ta hjälp av en disksvamp! - 1

För att detta trick ska fungera måste du först komma ihåg att alltid placera de olika livsmedlen i kylen i lämpliga behållare eller påsar, för att förhindra att något droppar och kontaminerar resten av produkterna som lagras i kylen. Det är också viktigt att komma ihåg att lägga bort de grönsaker och frukter som är mest ömtåliga i kontakt med hög luftfuktighet, efter att de sköljts av och torkats så bra som möjligt. 

Vid det här laget räcker det med att lägga in en eller två disksvampar i lådan för frukt och grönt, helst nya och desinficerade (vilket du också kan göra själv med vinäger och bikarbonat, låt svamparna ligga iblöt över natten och låt de sedan torka helt, eller blöt svampen med vinäger och kör den i micron ett ögonblick) och se till att de är helt torra

Lägg frukten och grönsakerna ovanpå svampen och du kommer kunna förvara varorna längre. För att vara säker på att svampen inte suger upp fuktigheten i kylen för snabbt, kan du stänga in den tillsammans med frukten i behållarna, så att den är isolerad från resten av produkterna i kylen. Du kan även lägga till en droppe vinäger eller två på svampen för att motverka dålig lukt och förhindra mögelbildning.

Kom ihåg att tvätta kylskåpets hyllor och lådor ofta och se till att de är helt torra innan du lägger in dem i kylen igen, så att du undviker alltmer mögel från att förstöra dina varor.

Advertisement