Upptäck de bästa sätten att placera soffan i vardagsrummet och förbättra utseendet på hela rummet

av Hanna

15 April 2021

Upptäck de bästa sätten att placera soffan i vardagsrummet och förbättra utseendet på hela rummet
Advertisement

Det är inte bara typen av möbel, modellen, färgen och storleken, utan också placeringen i rummet som avgör hur framgångsrikt ett möbleringsprojekt blir. Och det rådet inget tvivel om att det i alla rum alltid finns "huvudmöbler", som placeringen av resten av möblerna beror på: i vardagsrummet är soffan den avgörande möbeln.

Så beroende på hur du använder rummet kan du fundera över var du ska placera soffan och följaktligen studera form, färg och storlek för att välja den lämpligaste typen. Lutande mot väggen utan några andra föremål som står i vägen, måste den matcha väggarnas färg direkt, om den hamnar i mitten av rummet kan den behöva åtföljas av andra element, det kan vara det bästa stället att titta på TV eller det mest bekväma stället att njuta av värmen från eldstaden. Försök att föreställa dig på hur många sätt du kan flytta din soffa.

Pinterest

Pinterest

I de flesta fall placeras soffan mot en av väggarna i vardagsrummet. Det är ett val som ibland är nödvändigt på grund av storleken på rummet, som kanske inte tillåter möbler i mitten av golvet.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Av samma skäl hittar de som vill ha en "L" -konstruktion ofta bara utrymme i hörnet av vardagsrummet, med de två sidorna som rör vid väggarna.

Pinterest

Pinterest

När det gäller dess position i förhållande till de andra föremålen i rummet är soffan vanligtvis anordnad för att njuta av bekvämligheten i själva vardagsrummet, så beroende på fallet kan den placeras framför TV:n för att sitta ner och titta på den från det bästa perspektivet...

Pinterest

Pinterest

... Eller titta på eldstaden med fåtöljer på sidorna för att skapa ett mysigt hörn där du kan njuta av värmen i sällskap av andra.

Pinterest

Pinterest

Men om det finns tillräckligt med utrymme är det alltid bättre att placera sofforna bort från väggarna. Ibland är det faktiskt detta drag som är den oväntade lösningen som lyckas få små vardagsrum att verka rymligare.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Genom att göra det skapar det också en möjlighet att inreda vardagsrummet genom att lägga till en konsol bakom soffan, eller kanske till och med att omge baksidan och sidorna med skräddarsydda hyllor som skapar en mycket vacker och bekväm bokhylla, som i vardagsrummet på bilden.

Pinterest

Pinterest

Om rummet är litet men har stora fönster är ett ovanligt arrangemang som kan spara utrymme att placera soffan nära ett fönster. Det är inte det ideala om du vill använda soffan för att titta på TV, eftersom ljuset från fönstret skulle reflekteras på skärmen, men för att dra nytta av rummet som en trivsam och avkopplande plats är det perfekt och kanske till och med ännu trevligare att sitta på soffan för att läsa en bok eller lyssna på musik med ljuset som kommer utifrån.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

En annan idé för att lämna mer utrymme i rummet och till och med dra nytta av en ofta oanvänd plats är att placera soffan under trappan.

Pinterest

Pinterest

I större vardagsrum där du vill bjuda in många vänner och släktingar är det trevligt att skapa en gemytlig atmosfär genom att placera två soffor som vetter mot varandra för att bjuda in till att samtala bekvämt. Detta, att gynna utbytet mellan de närvarande så att alla kan titta på varandra bekvämt, är en av reglerna för Feng Shui.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Även de halvcirkelformade sofforna gör att du bättre kan dela rummet med andra och blir en lösning halvvägs mellan den enda soffan placerad framför TV: n eller öppna spisen och den andra lösningen vi just sett med två placerade mittemot varandra. Det enda hindret är att denna typ av modell alltid stjäl lite mer utrymme i rummet, så den är lämplig för mycket stora vardagsrum.

Vilka av dessa lösningar gillar du bäst?

Advertisement