Få dina fönster att skina med en liten budget med dessa enkla hemmametoder

av Hanna

10 April 2021

Få dina fönster att skina med en liten budget med dessa enkla hemmametoder
Advertisement

Bland de hushållssysslor som vi måste ta hand om regelbundet finns såklart alla fönster och inre glaspaneler som vi har i huset. I själva verket är det ytor som, så snart de lyser igen, omedelbart ger ett intryck av ordning och renhet även i miljöer som kanske inte är alldeles fläckfria.

Speciellt efter dagar av dåligt väder, när vattendropparna lämnat synliga märken på fönstren, eller efter en lång tid av att inte ha blivit omhändertagna och panelerna eventuellt visar spår av fingeravtryck, uppstår behovet att tvätta fönstren. För att göra detta, förutom att naturligtvis ta till specifika produkter att köpa, kan vi effektivt utnyttja några hemmagjorda metoder med hjälp av ingredienser som troligtvis redan finns i skafferiet.

Pixabay

Pixabay

1.  Med denaturerad alkohol: det är en av de bästa lösningarna när glaset är mycket smutsigt och det finns ett behov av att lösa upp iögonfallande avlagringar. Späd 100 ml alkohol i 250 ml varmt vatten. Om situationen är ganska "allvarlig", tillsätt också 100 ml vitvinsvinäger. Gnugga lösningen på glaset med hjälp av en mikrofiberduk. Om du vill använda en sprayflaska och glaset är mycket smutsigt kan du spraya produkten direkt på glaset, annars är det alltid att föredra att spraya på trasan.

2. Med Marseille-tvål: en skonsamt och väldoftande metod. Lös upp en handfull tvål i en balja med kallt vatten och gnugga sedan på glaset med en svamp eller en mikrofiberduk. Använd en annan trasa med kallt vatten för att skölja av och en tredje (även sämskskinn) för att torka väl.

3. På samma sätt som denaturerad alkohol kan du också använda vinäger: kom dock ihåg att först spraya på trasan för att undvika att det droppar medan du polerar glaset. Späd sedan 100 ml i 250 (upp till 300) ml varmt vatten, och om du vill undvika den starka lukten av vinäger, tillsätt några droppar eterisk olja efter eget val.

Kom ihåg att torka omedelbart efter sköljning, för att förhindra att kalkrester förstör arbetet, och när du torkar med trasan är det bäst att undvika att flytta den i en cirkel. Var särskilt uppmärksam på glasets hörn, nära fönsterramarna, där mest smuts samlas: det är bättre att skölja trasan flera gånger istället för att sprida ut smutsen.

Bra jobbat!

Advertisement