Håll skåp och lådor rena och härligt doftande med dessa billiga huskurer

av Hanna

26 Mars 2021

Håll skåp och lådor rena och härligt doftande med dessa billiga huskurer
Advertisement

När huset är rent och härligt doftande blir det en trevlig miljö både för oss som bor där och för gästerna som kommer på besök, och att kunna uppskatta en utsökt blommig eller fruktig doft även i garderober och lådor där vi förvarar vår kläder, men också alla andra stängda möbler vi har i huset, gör omgivningen ännu trevligare.

Alltså är det minst en gång om året bra att tömma våra garderober och lådor, rengöra dem ordentligt och deodorisera dem väl, och för att ta hand om detta kan vi enkelt använda oss av ett par effektiva och billiga huskurer.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

För att rengöra:

  • Vinäger. Vinäger avlägsnar fett och eliminerar dålig lukt, samt är ett utmärkt botemedel vid fukt. Fyll sedan en balja med varmt vatten och späd 1 kopp vitvinsvinäger (vin-, äppelcider- eller alkohol-), sänk sedan ner och pressa ur en mjuk trasa väl och ta hand om insidan av skåpen. Ha också en balja eller hink med varmt vatten redo att torka av ytan med en annan ren trasa och även en tredje trasa eller mjuk handduk för att torka helt. Om du vill, tillsätt några droppar eterisk olja efter eget val.
    Vinäger är inte lämpligt för trä med blank eller laminerad finish.
  • Bikarbonat: lösa upp två matskedar bikarbonat i en liter varmt vatten och använd det sedan i en hink genom att blötlägga en trasa eller använd en sprayflaska. Återigen kan du använda eterisk olja för att tillsätta en behaglig doft.
  • Marseille tvål: Om du är orolig för att andra metoder kan förstöra materialets yta, använd Marseille tvål istället. Lös bara upp en handfull i en hink med varmt vatten och tvätta sedan som i de andra exemplen.

Även om du har torkat med trasor och handdukar, kom ihåg att hålla dörrar och lådor öppna några timmar efter att du tvättat insidan av möblerna.

För att deodorisera:

  • Doftpåsar: i påsar av lätt bomull, linne eller gasväv kan du stoppa i torkade blommor, blomblad eller aromatiska örter. Tänk lavendel, rosenblad, mynta blad eller citronmeliss med mera. Om du vill kan du också hälla i några droppar eterisk olja som matchar dess doft och lämna dem i olika delar av skåpet eller lådan som nu är ren. 
  • Torkade citrusskal: att torka citrusskal hemma är enkelt och på kort tid kan du få små bitar som du kan fylla påsar eller skålar i, där du också kan stoppa in kryddor (till exempel kanel eller stjärnanis) eller några droppar essentiell olja.
  • Krita: Blanda två delar gips med en del vatten för att bilda en pasta, tillsätt 5 droppar (eller mer, om du vill) av en eterisk olja efter eget val. Fyll en isform (eller liknande form, kanske en för bakverk) med denna beredning. Låt det torka helt och använd sedan kritorna i behållare eller påsar och stoppa in dem i möblerna.
  • Även en skål med bakpulver kan absorbera lukt, och du kan addera eterisk olja. En idealisk essens för en fräsch doft som också har utmärkta antibakteriella egenskaper är tea tree.

Är du redo att få alla garderober i huset att dofta underbart?

Advertisement