Har dina glas en irriterande vit patina? Försök få dem att skina igen med dessa mormors metoder

av Hanna

19 April 2021

Har dina glas en irriterande vit patina? Försök få dem att skina igen med dessa mormors metoder
Advertisement

Om vi ​​har hårt vatten i huset, det vill säga vatten med en hög mängd kalk, är det svårt att förhindra att många av de glasytor vi tvättar hemma åtminstone delvis markeras av spår av kalk. På glas och glasfat betyder det att de över tid täcks av en mjölkaktig patina som är riktigt ful att se, och att vi lägger inte alltid tid på att försöka få bort den. 

Även om de kommer ut ur diskmaskinen är de ibland inte lika skinande som nya. Så när ögonblicket kommer då vi vill ta fram glasen för något viktigt tillfälle, kanske vi inser att de inte är riktigt presentabla. Lyckligtvis kan vi dock åtgärda problemet på ett ganska enkelt sätt och få dem att bli transparenta och skinande igen med några ingredienser som vi vanligtvis har hemma.

Med vinäger och bikarbonat

Med vinäger och bikarbonat

Tutorial via simplelifeandhome.com

  1. Förbered en skål (eller ett handfat, om du måste rädda mycket glas) med vit vinäger. Det finns de som använder en blandning av vatten och 250 ml vinäger (eller mer, om fläckarna är tydligare).
  2. Blötlägg glasen och låt de ligga i 30 minuter
  3. Stänk lite bikarbonat på en mjuk trasa (mikrofiber är bra) och gnugga den försiktigt på glasen, inifrån och ut.
  4. Skölj och torka omedelbart, eller utan att ta bort överflödigt bikarbonat, ställ dem i diskmaskinen och tvätta som vanligt.

 

Advertisement

Alternativa metoder

Alternativa metoder

Tutorial via frugallyblonde.com

  • Använd endast vinäger: doppa en trasa eller mikrofiberduk i vinäger och gnugga på glasen. Upprepa operationen tills du har tagit bort all vitaktig patina. Om du känner att vinäger luktar för starkt i slutet kan du skölja och torka noggrant direkt efteråt.
  • Endast bikarbonat: skapa en pasta av bikarbonat och vatten och sprid den på glasen med hjälp av en trasa. Gnugga ordentligt och skölj och torka omedelbart. Detta är en metod som endast ska användas på glas som du inte kan återhämta på något annat sätt, eftersom bikarbonat har en starkare frätande förmåga än andra ämnen och är att betrakta som en sista utväg.
  • Med Marseille tvål, citronsaft och vinäger: fyll ett kärl med 3 liter varmt vatten, lös upp i en eller två handfull Marseille tvål, saften av en citron och ett glas vinäger. Blötlägg glasen i åtminstone ett par timmar eller till och med över natten och skölj och torka omedelbart.
  • Om dessa lösningar inte fungerar kan du prova att gnugga med aceton på en bomullstuss.

Har du redan provat dessa lösningar?

Advertisement