Om du bryr dig om tvättmaskinens välbefinnande, ta reda på tipsen för att använda den till fullo

av Hanna

14 April 2021

Om du bryr dig om tvättmaskinens välbefinnande, ta reda på tipsen för att använda den till fullo
Advertisement

Tvättmaskinen är en av de stora hushållsapparaterna som utsätts för den största belastningen: vi använder den ofta, den kommer i kontakt med många olika typer av smuts och en stor mängd vatten och utsätts för betydande mekanisk belastning.

Det är därför bra att ta hand om den för att undvika fel som leder till stora reparationer eller i värsta fall utbyte av en nödvändig maskin i hemmet och i allmänhet ganska höga kostnader.

Vid vardaglig användning kan vi då vara uppmärksamma på en rad viktiga faktorer som hjälper oss att hålla den i utmärkt skick längre.

Om du bryr dig om tvättmaskinens välbefinnande, ta reda på tipsen för att använda den till fullo - 1
  • Använd inte för mycket tvättmedel: ibland tror man att man tvättar tvätten bättre genom att lägga till mer tvättmedel. Detta stämmer inte: tvättmedlet ackumuleras mellan fibrerna i tyget och gör det mindre mjukt, men framför allt finns det risk för att skapa för mycket skum som kan blockera avloppet. Och för mycket avlagringar kan sedan täppa till kanalerna och förhindra att tvättmedlet når trumman.
  • Var uppmärksam vid installation: tvättmaskinen måste vara helt jämn. Ännu mer så än kylskåp och frysar, om den lutar, kan den här maskinen drabbas mycket när den tvättar, särskilt när den utsätts för centrifugens påfrestningar.
  • Var noga med att alltid tömma alla kläder: små föremål kan fastna nära trumman och orsaka skador. Om du måste tvätta kläder som små föremål kan skilja sig från, använd nätpåsar som rymmer dem.
  • Använd inte hårt vatten: vatten med högt kalkinnehåll skadar rören. Så om ditt hemvatten är hårt, kom ihåg att använda avkalkningsprodukter oftare och tillsätt lite mer tvättmedel.
  • Tvätta också tvättmaskinen: om det luktar illa är det dags att kontrollera om det finns mögel i trumman, dörrtätningen eller tvättmedelsfacket och du bör rengöra dem noggrant
Advertisement
Om du bryr dig om tvättmaskinens välbefinnande, ta reda på tipsen för att använda den till fullo - 2
  • Ladda inte trumman för mycket: idealet är att ladda den till högst 80% av dess kapacitet. Tvättmaskinen utsätts inte bara för mindre stress, särskilt under centrifugeringsfasen, utan tvätten blir faktiskt renare och mindre skrynklig.
  • Rengör filtret: Vi vet alla att vi behöver rengöra det, men alltför ofta skjuter vi upp det. Kom ihåg att ta bort filtret, rensa det från allt skräp, tvätta det och töm dessutom höljet från all form av smuts.
  • Använd lämpliga tvättmedel: det finns tvättmedel för handtvätt som inte bör användas i tvättmaskinen. I själva verket kan detta ofta orsaka ett överskott av skum som kan leda till allvarliga skador.

Några tips som är lätt att följa och värda att komma ihåg!

Advertisement