Alltid ett väldoftande hem med en kastrull: upptäck hur enkelt det är att få bort dålig lukt

av Hanna

09 Mars 2021

Alltid ett väldoftande hem med en kastrull: upptäck hur enkelt det är att få bort dålig lukt
Advertisement

När vi lagar mat kan vi lätt upptäcka att rummet - eller kanske hela huset - blivit impregnerat av starka dofter, särskilt efter att ha stekt mat. Eller så händer något oväntat i köket och vi måste hantera lukten av bränt som kryper in överallt.

För att neutralisera dålig lukt kan vi, förutom att lufta rummet så mycket som möjligt och rengöra de illaluktande kokkärlen och redskapen, också använda en enkel hemmametod, det vill säga en kastrull med kokande vatten (men du kan också använda andra kokkärl eller stekpannor ) där du lägger till ett par ingredienser som vi vanligtvis har hemma.

Advertisement
Jamie/Flickr

Jamie/Flickr

För att eliminera dålig lukt: 

  • Med vinäger (helst äppelcidervinäger, som har en mindre stark doft): ett halvt glas (men du kan också öka dosen beroende på mängden vatten) hälls i vattnet och kokas tillsammans. Låt grytan puttra på låg värme i tio minuter eller mer, tills du känner att den obehagliga lukten är borta.
  • Med citron och bikarbonat: tekniken är densamma, men i det här fallet är doften ännu trevligare. För en halv liter vatten behöver du juice av en citron och 4 matskedar bakpulver.
  • Med citronsyra: lös upp 4 matskedar citronsyra i en halv liter vatten och koka upp som i de andra fallen

För att parfymera miljön:

  • Med frukt: äpple och apelsin är två lättillgängliga och effektiva alternativ. Skär bara frukten i skivor och låt dem puttra i vatten i upp till en timme. När det gäller citrusfrukter kan till och med bara skalen räcka.
  • Lägg till kryddor eller örter: om du har aromatiska örter som rosmarin, mynta, timjan eller lavendel hemma är de perfekta att lägga till när du använder frukt på detta sätt, eller rentav på egen hand. En bra kombination är med citron. Annars kan du använda stjärnanis eller kanel tillsammans med apelsin. Om du också har en lagerbladsväxt är det ett annat billigt och enkelt alternativ.

Om du vill använda dig av denna metod under de kallare perioderna när elementen eller -ännu bättre- kaminerna är på, kan du ställa kastrullen (eller en keramikskål till exempel) med vatten och de valda ingredienserna direkt på värmekällan, då behöver inte ens el och gas slösas på spisen. 

Har du någonsin provat en metod som denna? 

Advertisement