Ren och fräsch ugn utan stress: få den att bli som ny igen med dessa tips

av Hanna

09 Mars 2021

Ren och fräsch ugn utan stress: få den att bli som ny igen med dessa tips
Advertisement

Det finns många livsmedel som vi ofta tillagar i ugnen, och även om vi är försiktiga, så bildas förr eller senare smutsavlagringar som alltid är svåra att få bort, särskilt om vi låter för mycket tid gå mellan en grundlig rengöring och nästa.

Ugnen, men också luckan till ugnen, fylls lätt av ränder och matrester som, om de inte tas bort i tid, bränns vid och avger en obehaglig lukt. Att glaset är smutsigt innebär också att du måste öppna dörren ofta för att kontrollera matlagningen, vilket ibland förstör resultatet.

Förutom att använda produkterna som finns på marknaden kan du prova effektiva hemmametoder som är mindre aggressiva och skadliga för miljön, som de som anges nedan.

Advertisement

Ugnsutrymmet

Ugnsutrymmet
  • När du har tagit bort gallret och tömt ugnen, som självklart måste stängas av, häll ett halvt glas ättika i en en-liters sprayflaska och fyll resten med vatten. Spraya generöst på all smuts, stäng ugnen och låt det verka i några minuter. Gnugga sedan med en svamp blött med vatten.
  • Om du å andra sidan vill prova en annan metod (eller använda den utöver den första) kan du fylla två skålar med ättika som du först kokat, lämna dem i den stängda ugnen i en halvtimme så att ångorna får verka på smutsen. Ta sedan bort smutsen med en svamp eller trasa blött i vatten och ättika, skölj sedan endast med en ren våt trasa och torka med en annan. 
  • I de fall där ättika ensamt inte räcker kan du försöka skapa en pasta genom att tillsätta lite bikarbonat för att låta den verka på de svåraste fläckarna innan du tar bort den som i de andra exemplen.
Advertisement
Chris D 2006/Flickr

Chris D 2006/Flickr

Återigen kan du använda ättika på två sätt:

  • antingen genom att spruta samma preparat som används för tillagningsutrymmet på gallren, som du placerat i diskhon eller i en stor balja, låt det verka en stund så att den oljiga smutsen löser upp sig;
  • eller, vid svårare smuts, genom att blötlägga gallren i en halvtimme i en lösning av vatten och vinäger (3 delar vatten och en del ättika), till vilken du också kan lägga till ett par matskedar bikarbonat.

När detta är gjort behöver du bara försiktigt passera med en svamp för att ta bort allt och sedan skölja noggrant.

Glaset

Glaset

1. Fyll en sprayflaska med 300 ml vatten och 30 ml ättika och tillsätt 1 matsked bikarbonat.

2. Spraya på den öppna ugnsluckan och låt verka i en kvart

3. Skrubba med en svamp och skölj sedan med en fuktig trasa och torka väl

Om avlagringarna är envisa skapar du istället en bredbar pasta med vinäger och bikarbonat och sprider den med hjälp av svampen över hela glaset, fortsätt sedan som i punkt 3.

Lycka till med städningen!

Advertisement