Enkla metoder att göra själv för att få bort fläckar som bildats av krukor på golvet

av Hanna

06 Mars 2021

Enkla metoder att göra själv för att få bort fläckar som bildats av krukor på golvet
Advertisement

Även när vi är försiktiga med att inte låta vattnet läcka ut från fatet under krukorna på de växter vi har hemma, kan det hända att lite rinner över ut på golvet som sedan på sikt lämnar fläckar på klinkern, parketten eller betonggolvet (även utomhus). Dessa är i allmänhet orsakade av vatten som, om de inte elimineras omedelbart, är ganska svåra att få bort.

Men innan du använder specifika kemikalier kan du prova några hemmagjorda metoder,  testa det först på en liten del av ytan som ska behandlas för att bedöma om resultatet är tillräckligt eller inte.

Advertisement

Klinkergolv (som keramik, marmor, stengods ...)

Klinkergolv (som keramik, marmor, stengods ...)

piqsels.com

1.Bikarbonat: Blanda bikarbonat och vatten i en skål för att bilda en mjuk pasta och gnugga på områdena som ska behandlas med en gammal tandborste och tvätta sedan med varmt vatten.

2.Bikarbonat och citron: häll bikarbonatet på området som ska behandlas, skär en citron i hälften och gnugga den på fläcken, som om det vore en svamp på bikarbonatet och tvätta sedan med mycket varmt vatten

3. Vinäger: häll en halv liter hett vatten och 100 ml vit vinäger (helst destillerad) i en hink, doppa en trasa i hinken och torka av golvet. Skölj med varmt vatten. Du kan också prova denna kur på utomhusgolv, testa alltid först på en liten dold del.

4. Marseille tvål: lös upp tvål i varmt vatten och gnugga med en svamp eller trasa på det drabbade området. Det är en kur att testa på mer dyrbara och känsliga golv, som marmor.

Advertisement

Trägolv

Trägolv

Pikist

När det gäller trägolv blir frågan lite mer komplicerad: fläckar på parkett är svårare att ta bort, så du måste vara mycket försiktig, och om du inte är säker är det bättre att fråga professionella inom sektorn. Om du vill prova själv måste du först och främst skilja mellan olika fall:

  •  Vid vaxfinish: gnugga med stålull och vax på vattenfläcken. Om det inte fungerar kan du prova att slipa med mycket finkornigt sandpapper (testa alltid först på en liten bit av golvet) och sedan rengöra området som du bara har lätt arbetat med stålull och lacknafta eller ett tvättmedel för trä golv. Låt det torka och passera sedan med färgämnet (eller till och med en lackrefresher), vax och polera för hand.
  • För ytfinish är det däremot nödvändigt att använda både tvättmedel och (på de mest envisa områdena) specifika svampar, till exempel de med polyuretanfinish.

Om ingen av dessa metoder fungerar kan du försöka täcka fläcken med en torr bomullstrasa, passera med ett hett (icke-ångande) strykjärn i 2 till 3 sekunder på den torra trasan och sedan torka området med en trasa fuktad med denaturerad alkohol och  gnugga i några sekunder

  • För mörka ringar och vattenfläckar: Det här är fläckar som har trängt djupare, så det finns två alternativ.
    Det första är att doppa en tandborste i lite blekmedel och gnugga på området. Gör det en andra gång efter några timmar och lämna området tills nästa dag.
    Annars måste du vidta åtgärder på hela träbrädan, ta bort den, slipa och sätta in den igen efter behandling, om möjligt.

Golv i betong

Pixabay

För betonggolv finns olika lösningar beroende på vilken typ av fläck som ska tas bort.

  • För lättare fläckar, försök med diskmedel och vatten, torka av med en trasa och skölj.
  • Om det inte fungerar, prova rengöringsmedel i pulverform: fukta området som ska behandlas lite, strö över pulvret och låt stå i 10 minuter, skrubba sedan och skölj. Innan du försöker med en annan metod, försök upprepa detta steg mer än en gång.
  • Om fläcken kvarstår, täck med destillerad vinäger, låt det verka i några timmar (häll på mer om det torkar)
  • Nästa steg är att prova en lösning av vatten och aktivt syre (syret måste vara hälften av vattnet): applicera det och låt det verka i 10 minuter. Skrubba sedan ytterligare med varmt vatten.
  • Det sista förhållandet är natriumfosfat, som emellertid måste användas på avstånd från barn och djur: häll en kopp av det i 3,5 liter vatten, låt det ligga på fläcken i 20 minuter. När du sköljer det, om du behandlat betong ute och vattnet kan rinna ut mot blomsterrabatter med växter, var försiktig: det är bättre att suga upp allt med trasor eller en mopp, eftersom ämnet kan vara dödligt för växter.

Advertisement