10 smarta knep för att få ditt hem att omedelbart se snyggare och mer ordnat ut

av Hanna

23 Februari 2021

10 smarta knep för att få ditt hem att omedelbart se snyggare och mer ordnat ut
Advertisement

De flesta inredningstrenderna blir förr eller senare daterade, så det kan hända att du efter några år befinner dig hemma med en serie lösningar vars design inte längre är i linje med vad vi anser är snyggt utan snarare hjälper till att ge intryck av att huset ser trött och stökigt ut. Eller vissa moderna trender, oavsett om de är estetiskt tilltalande, innebär mer olägenheter när det gäller ledning.

Det är därför värt att överväga att organisera om lite och byta delar i de olika utrymmena för att ta bort "patina" av försummelse och göra varje rum utmärkt på bästa möjliga sätt.

Advertisement

1. Bäddsoffan

1. Bäddsoffan

Commons Wikimedia/Flickr

Om huset är litet finns det ibland de som föredrar att köpa en bäddsoffa för att ha mer utrymme i rummet om gäster kommer. Med tanke på att du för det mesta bor i huset på egen hand och att dessa strukturer inte är exakt bekväma, förutom att du påverkas av att behöva öppna och stänga dagligen, är det bättre att investera direkt i en säng, även om det tar lite mer utrymme.

Advertisement

2. Plastpåsar

Även om det skulle vara att föredra att försöka eliminera engångspåsar för engångsbruk, använder vi alla fortfarande en mängd påsar. Och det minsta vi kan göra är att använda dem så många gånger som möjligt, kanske lägga dem åt sidan när vi kommer hem från att ha handlat. Genom att göra det händer det ofta att vi lägger dem i lådor, på möbler eller på något annat sätt som inte är särskilt ordnat och som tar uppmärksamhet.

Istället är det bättre att göra iordning dispensrar (som du också kan göra själv på många sätt) eller korgar och lådor som kan förvaras i möbler och i hyllor på ett ordnat sätt.

3. För många lådor och korgar

Att välja lådor och korgar för att städa i bokhyllorna eller i olika hyllor är det första steget för att ordna om dessa ytor, men när vi valt många små eller medelstora lådor är effekten inte särskilt snygg: det är bättre att använda färre behållare men större, kanske en mer välarbetad eller i alla fall av liknande eller väl kombinerade färger / material.

4. För mycket kläder på klädhängaren

Att hänga jackor, rockar och kanske till och med halsdukar och väskor vid ingången till huset (eller ännu värre på baksidan av stolar och fåtöljer) är en stark frestelse som vi ofta ger efter. Men såvida det inte är många människor som bor i huset, finns det inget behov av att hålla tusen rockar hängandes vid ingången: lämna alltid bara den som används mest under den perioden av året, och lämna ledigt utrymme för att ge ett större intryck av ordning.

5. Skor

Ingen gillar att se skor staplade, men tyvärr räcker det inte ens att ordna dem på golvet. Leta efter den bästa lösningen för att skapa ett skoskåp - till och med DIY - i de olika miljöerna där skor ackumuleras hemma.

Advertisement

6. För stora speglar

Det är sant att speglar hjälper till att göra rummen mer rymliga och ljusare, men när de är för stora och tar upp en hel vägg gör de inte längre det här bra. Bättre att välja små lösningar, kanske rentav med hjälp av stora speglar men inte en full vägg.

7. Öppna hyllor

Särskilt i köket blir trenden att installera öppna hyllor för att ordna redskap alltmer populär: att välja rätt storlek, material och färg dekorerar verkligen rummet, men det betyder också att man har många fler ytor som ska rengöras ständigt, för att undvika damm och spindelnät. Så om du vill arbeta lite mindre vid städning, välj skåp och skåp med dörrar.

Advertisement

8. Badrumsspegel

Att ha en stor spegel i badrummet är riktigt bekvämt, men var uppmärksam på hur man placerar den: det är bra om den undre sidan inte går ner bakom kranen: bättre att lyfta upp den lite (eller välj en av en liten storlek mindre), för att undvika allt stänk av vatten i den nedre änden.

9. Mörka lampskärmar

9. Mörka lampskärmar

pixnio.com

Om de inte är så att de har ett mestadels dekorativt värde (och belysningen i rummet kommer från andra belysningssystem), undvik lampor och lampskärmar som är för mörka eller för färgade och som inte släpper igenom tillräckligt med ljus. 

Advertisement

10. Heltäckningsmatta

Heltäckningsmattan är en lösning som ofta finns i länder med kallt klimat, eftersom det utan tvekan hjälper till att upprätthålla temperaturen i huset, men det är riktigt svårt att hålla rent och i 99% av fallen verkar det alltid för dammigt eller fläckigt. Ett trä- eller kakelgolv (till och med självhäftande!) är verkligen det val som förbättrar utseendet på huset såväl som det underlättar städningen.

Advertisement