De enklaste och mest effektiva lösningarna för att eliminera den dåliga lukten som kommer från dammsugaren

av Hanna

01 Mars 2021

De enklaste och mest effektiva lösningarna för att eliminera den dåliga lukten som kommer från dammsugaren
Advertisement

Dammsugaren är den apparat som oftast hjälper oss att hålla golv, mattor och ytor i allmänhet rena, och det finns inget manuellt alternativ som är på samma nivå. Av denna anledning, när vi har en som är effektiv och hanterbar, slutar det med att vi använda den ofta och titt som tätt kan det hända att dammsugaren börjar ge ifrån sig en dålig lukt när den är i drift.

Vanligtvis är detta på grund av försummad skötsel, som lätt kan fixas med en serie enkla åtgärder. Ta reda på vilka nedan.

Advertisement

Anledningarna till dålig lukt

Anledningarna till dålig lukt

www.trek.today/Flickr

  1. Djurpäls: Hund- och katthår som ingen kvast kan sopa bort är ofta anledningen till att du investerar i en bra dammsugare. Dessa, liksom all smuts som sugs upp som kanske har varit i kontakt med urin från djuret, hamnar dock inuti apparaten och skapar på sikt en dålig lukt.
  2. Mögel: det är inte ovanligt att lite mögel hamnar i dammsugaren, och som sedan lurar i dammsugarpåsen eller i filtren, speciellt när vi passerar lätt fuktiga mattor för att städa upp.
  3. Bältet är utbränt: bältet som vrider borstarna är av gummi, och när du inte rengör dem tillräckligt ofta från allt hår, päls och ludd som fastnar i det kan det hända att själva borstarna roterar med svårighet och orsakar en överbelastning för bältet som sträcks och försämras, eller slutar med att blockera det. I så fall bör det lukta av bränd plast.
  4. För mycket damm och skräp: när dammsugaren suger upp för mycket smuts och påsen eller tanken fylls snabbt måste den tömmas / bytas ut oftare, annars skadas produkten och en ledtråd för detta är dålig lukt.

 

Advertisement

Hur man fixar det

Hur man fixar det

ebrunar/Flickr

  1. Töm behållaren eller byt påsarna. Detta är den mest intuitiva lösningen, men att göra det för sent innebär en allvarlig risk för att skada apparaten. När det gäller behållare som ska extraheras och tömmas, se till att tvätta dem noggrant med varmt vatten och tvål, tillsätt kanske lite vit vinäger och bikarbonat för att eliminera mögel som lurar i hörnen och mellanrummen.
  2. Rengör eller byt ut filtren. En annan lättförståelig lösning, men som inte är att underskatta. Vissa filter är tvättbara, så när du har skakat bort det mesta av smutsen kan du skölja dem med vatten och lite tvål och låta vattnet rinna tills det är rent igen. Vänta 24 timmar innan du sätter tillbaka filtret i dess hölje. När det gäller icke-tvättbara filter anses det i allmänhet att var och en har en varaktighet på 12 månader, vilket kommer att bli mindre om du använder dammsugaren mycket ofta och under långa tidsintervall (i så fall det är bättre att kontrollera filterets status minst var sjätte månad)

Pxfuel

Pxfuel

3. Kontrollera borstarna. Oavsett lukt måste borstarna rengöras ordentligt ett par gånger om året, alltid efter att apparaten har kopplats ifrån strömförsörjningen. Hjälp dig själv med en sax för att klippa hårstrån eller päls som inte lossnar med händerna eller använd gamla kammar. Tvätta dem med tvål och vatten om det inte finns någon risk för att skada elektriska delar, spraya dem annars med en blandning av vatten och vinäger, låt dem torka i 24 timmar och sätt tillbaka dem när de är helt torra.

4. Tvätta slangen. Smuts som passerar genom slangen förblir delvis där och fäster på väggarna, som sen kan orsaka hinder och kanske till och med dålig lukt. Så med jämna mellanrum måste du koppla bort slangen, placera den på ett bord eller en plan yta och sticka in en pinne (t.ex. på en kvast) inuti för att frigöra eventuella barriärer.

Fyll sedan ett stort handfat (eller en balja) med 10 cm varmt vatten, tillsätt 2 matskedar blekmedel (eller bikarbonat eller vinäger) och 1 matsked diskmedel, sätt i slangen och flytta den så att vattnet tränger in väl. Låt stå i några minuter och töm sedan handfat / balja och låt vattnet rinna in i slangen för att skölja det ordentligt. Häng upp det för att torka (upp till 2 dagar om det behövs) och sätt tillbaka det när det är helt torrt.

Hur man förhindrar dålig lukt

Hur man förhindrar dålig lukt

Pxhere

Med bikarbonat: häll lite i påsen innan du lägger den i höljet eller på sidorna av behållaren.

Eteriska oljor: Du kan använda några droppar eterisk olja av citrongräs, lavendel eller timjan. Späd 20 droppar i en sprayflaska på en liter eller så att du har fyllt den med vatten och en tesked bikarbonat och spraya i påsarna eller behållaren (de får inte vara våta, så ett par sprayer räcker)

Kanel: Kan användas på samma sätt som bikarbonat

Kommersiella deodoranter: det finns deodorantabletter eller -pulver som du kan använda för detta ändamål, som du kan köpa i butiker som säljer rengöringsprodukter för hemmet.

Kände du redan till dessa lösningar?

Advertisement