Kaffesump: från avfallsmaterial till gödningsmedel för tomatplantor

av Titti Carlberg

20 Juni 2024

Advertisement

Tomater är bland de mest odlade arterna i våra grönsaksträdgårdar och om du dessutom odlar dem på balkongen eller i trädgården förväntar du dig säkert en riktigt stor skörd under hela säsongen.

Bland de många åtgärder som krävs för att odla tomater förbises alltför ofta gödsling, trots att det är ett grundläggande steg i att förse våra växter med alla de näringsämnen som behövs för deras välstånd; bland många färdiga medel och gör-det-själv-lösningar är kaffesump ett avfallsmaterial som ofta rekommenderas för de värdefulla egenskaper det besitter.

Hur kan kaffesump förvandlas från avfall till nyttigt gödningsmedel för våra tomatplantor. Låt oss se det i den korta beskrivningen nedan.

Detta är varför kaffesump rekommenderas som gödsel för plantorna

Kaffesump är rikt på olika grundläggande näringsämnen för växterna i våra trädgårdar: kväve, fosfor och kalium är i själva verket de makroelement som är avgörande för växtarters välbefinnande och de finns alltid i överflöd i dessa restprodukter som finns i våra kök. Men inte bara. Kaffesump innehåller också flera viktiga mikronäringsämnen, som kan visa sig vara väldigt användbara för att upprätthålla hälsan hos våra grönsaksväxter: mangan, koppar, järn, magnesium, kalcium och zink är de viktiga mikroelementen som finns i kaffesump.

Men man bör dock vara försiktig när man använder det, eftersom det kan ge olika kontraindikationer.

Advertisement

Kontraindikationer vid användning av kaffesump

Shanegenziuk/Wikimedia Commons

Även om kaffesump som sådan kan vara användbart för att hålla parasiter borta tack vare dess arom, är användningen av denna restprodukt som gödningsmedel dock inte så omedelbar som man kan tro: i själva verket är det inte tillräckligt att strö det mörka pulvret på marken eftersom det är inte tillräckligt att släppa ut dessa värdefulla näringsämnen på marken för att tillföra plantorna näring. Faktum är att kvävet som finns i kaffesumpen inte är omedelbart tillgängligt, utan måste först bearbetas av mikroorganismerna: det kväve som redan finns i jorden skulle förbrukas i processen för nedbrytning av cellulosa och lignin av dessa mikroorganismer och skulle tillfälligt avlägsnas från plantorna.

Kaffesump innehåller också föreningar som kan vara potentiellt skadliga för tillväxten: fenoler och organiska syror kan faktiskt försura jorden för mycket och begränsa plantornas hälsotillstånd.

Hur man förvandlar kaffesump till gödningsmedel för tomatplantor

Pixabay

Så hur ska vi återvinna kaffesumpen och förvandla den till ett användbart gödningsmedel för våra tomatplantor? Det ideala skulle vara att lägga den i komposten med blad, klippt gräs och grönsaksrester, vända ofta på komposthögen för att säkerställa perfekt luftning. På så sätt kommer kaffesumpen att kunna frigöra sina värdefulla ämnen och ge näring åt växterna.

Att blanda kaffesump med torv är också användbart för gödsling: en blandning bestående av 40% kaffesump och 60% torv är ett utmärkt substrat för krukväxter, inklusive tomater.

Grönt ljus därför för återvinning av kaffesump för jordgödsling, men endast efter lämplig bearbetning.

Advertisement