Vita fläckar på dina salviablad? Upptäck orsakerna och naturliga botemedel

av Hilda Maria Morgan

21 Maj 2024

Advertisement

Salvia är en mycket uppskattad växt i kök runt om i hela världen, den är bland de örter som oftast odlas hemma, och det är inte ovanligt att dess ägare märker vita fläckar på bladen. De är förvisso ett patologiskt tecken, men på vad? Vad är grundproblemet med dessa fläckar och hur löses man det? Och kan man äta salvia som påverkas av detta tillstånd? Låt oss försöka klargöra dessa tvivel tillsammans.

Advertisement

Vad är de vita fläckarna på salvian

En salviaväxt som påverkas av mjöldagg

Single_Flounder_7022/Reddit

När vi ser vita fläckar utspridda på ett eller flera blad, ibland till och med på hela plantan, har vi att göra med en svampsjukdom som kallas mjöldagg. Det påverkar olika typer av växter, både prydnadsväxter, frukt- och grönsaksväxter, och inte heller salvia är immun. Mögel orsakas av olika svampar som tillhör släktet Erysiphe och Podosphaera.

Det mest uppenbara symtomet är uppkomsten av vit, pulverformigt mögel som påverkar bladen eller skotten på din salvia. Efter ett tag kan bladen också bli deformerade, gula och torra.

Mjöldagg kallas ibland för en "bra väder-svamp" eftersom bland de faktorer som gynnar dess uppkomst är ett varmt, tort klimat och förekomsten av nattdagg. Under dessa förhållanden är det lättare för mjöldagg att bildas. Andra faktorer som kan påverka utseendet på mjöldagg överdriven kvävebaserad gödsling och dålig ventilation runt växten.

Advertisement

Hur man botar salvia som fått vita fläckar

Närbild av ett salviablad påverkat av mjöldagg

Single_Flounder_7022/Reddit

De mest kända gör-det-själv-medlen: det finns många vittnesmål från människor som påstår sig ha haft framgång med gör-det-själv-botemedel baserade på mjölk och bikarbonat. Generellt pratar vi om att späda ut lite mjölk i mycket vatten och spraya det på bladen varannan vecka. Eller förbered en spray med en liten mängd bikarbonat (t.ex. två matskedar) i mycket vatten (3,5 liter). Men det finns också lika många vittnesmål som inte sett några resultat eller som efter en mycket kort förbättring sett möglet återkomma ännu mer än tidigare.

Så vilka är manövrarna att fokusera på med störst säkerhet? Mer "aggressiva" svampdödande ämnen bör väljas, och det finns olika typer. Faktum är att med tanke på att vi vill kunna äta salvia när den väl har botats, tenderar vi att välja lösningar som är mindre skadliga ur den synvinkeln.

  • För att kunna äta salvia när den har botats bör du välja neemolja, svavelpulver eller också ett biologiskt svampdödande medel som Bacillus subtilis. Generellt sett kan även fungicider som kan användas på grönsaker, till exempel vissa baserade på kaliumbikarbonat, användas.
  • Annars fungerar det med andra fungicider som används i trädgården. Du måste dock kontrollera vilken typ av aktiva ingredienser de innehåller, eftersom vissa kan användas omväxlande, medan andra inte kan det.

I vilket fall som helst rekommenderas det att sprida ut rätt dos av produkten (följ instruktionerna på förpackningen) varannan vecka.

Kort sagt, det går att få använda din salviaplanta igen, trots de vita fläckarna!

Advertisement