Vill du få färska hortensiablommor att hålla längre? Prova knepet med varmt vatten

av Hilda Maria Morgan

18 Maj 2024

Advertisement

Vackra och färgglada, hortensior är blommor som alltid är fantastiska i vas. Endast några stycken nyplockade kan skapa ett färgglatt moln som omedelbart pryder vilket hörn av huset som helst. Det är därför inte förvånande att de ofta finns i floristernas buketter och blomsterarrangemang när det är rätt säsong. Men med så stora blomställningar finns det också risk att de vissnar omedelbart och mycket tydligt: ​​hur gör floristerna för att återuppliva vissnande blommor? Det finns populära knep, med varmt vatten och till och med ett knep – som är viralt på sociala medier – som involverar användning av en hammare!

Advertisement

Hammar-tricket för att återuppliva vissnande hortensior

En person hamrar stjälken av en hortensia och visar hur den piggas upp i vatten

Video tutorial via @johnmarkenterprises/Instagram

Det finns många trender på sociala medier, inklusive när det kommer till trädgårdsarbete. I det specifika fallet med snittblommor och i synnerhet hortensior finns det ett botemedel som många experter inom sektorn tycker om att använda sig av och visa för sina följare, och en hammare är inblandad.

Hammaren i fråga är gjord av trä, inte särskilt tung och mildare än metall, men oavsett är användningstekniken lite brutal. Som @johnmarkenterprises också visar oss i sitt flöde måste du använda väldigt varmt men inte kokande vatten.

När du märker att de färska hortensiorna du har i vasen börjar vissna, när blommorna böjer sina huvuden och stänger sina kronblad, kan du försöka återuppliva dem på det här sättet:

1.      Ta vasen som du ska placera dem i, och fyll den till 3/4 med varmt vatten, spola en stund för att nå en hög temperatur.

2.      Ta också trähammaren och krossa änden av stjälken på varje hortensia, krossa stjälken men inte så att den går sönder helt.

3.      Sätt tillbaka blomman med den nu krossade stjälken i vattnet och vänta: som videon också visar (som inte berättar exakt hur mycket tid som går), återupplivas växten efter ett tag och får det utseende den hade när den just hade plockats.

Advertisement

Överväganden om metoder för att återuppliva hortensior

En vas med nyskurna hortensior

Pickpik

Att använda hett vatten för att återuppliva stjälken på en snittblomma som håller på att tappa vigör är inget nytt, i själva verket är det ett husmorsknep som är välkänt för många. Det originella i den nyss beskrivna metoden ligger dock säkerligen i passagen med hammaren. Den bakomliggande tanken borde vara att, genom att faktiskt öppna stjälken – vilket orsakar ett "sår" som är mycket mer omfattande än ett enkelt snitt med sax – så ökar den exponerade ytan, därför kan de ledande kanalerna absorbera mer vatten.

När det gäller hett vatten finns det också en något annorlunda procedur för att utnyttja dess egenskaper och återuppliva vissnande blommor: doppa stjälkarna, utan att röra dem, i varmt vatten på cirka 40°, låt dem ligga kvar tills vattnet svalnar. Först efteråt skärs den nedre spetsen av stjälken av igen (gärna snett) och blomman placeras igen i vattnet i vasen. Varför doppa dem i varmt vatten? Eftersom det har färre bubblor inuti och rör sig snabbare inuti kanalerna, absorberas det snabbare av växten.

Dessutom kan du alltid tillsätta en nypa socker i vattnet, det fungerar lite som om kolhydraterna "väckte blomman till liv igen", det ger blomman en falsk signal om att plantan fortfarande lever.

Hade du redan provat dessa metoder?

Advertisement