Hemma som på spa: knep för att alltid ha mjuka handdukar

av Hilda Maria Morgan

04 Maj 2024

Advertisement

Ingen älskar känslan av att gnugga en sträv handduk mot våt hud, men hur lyckas man egentligen ständigt hålla dem mjuka? Svaret är att inte tvätta dem så ofta och inte överdriva användandet av dyra produkter, utan snarare tvärtom. Och så finns det även några försiktighetsåtgärder, före och efter tvätt, som verkligen är användbara för att undvika att tygerna stelnar. Låt oss se vilka de är.

Advertisement

1. Den idealiska mängden tvättmedel och sköljmedel

Pickpick

Det första du bör undvika är att försöka bekämpa strävheten med extra doser av tvätt- och sköljmedel. Genom att överdriva med dessa produkter, i tvättmaskinen och (ännu mer) till handtvätten, får man motsatt resultat – och kanske till och med främjar uppkomsten av dålig lukt.

Fibrerna i handdukar absorberar mycket vätska, inklusive produkterna som löses upp i vatten under tvätt, mycket mer än vad de kläder vi brukar ha på oss eller lakan som tvättas ofta gör. Så en överdriven dos av tvättmedel, om det inte är nödvändigt, ger verkligen fel resultat för handdukar i allmänhet. Fibrerna blir mättade och allt extra tvättmedel lyckas inte sköljas bort av den normala mängden vatten som förväntas av tvätten. Det är praktiskt taget som att stärka, och alltså härda, tyget.

När det gäller sköljmedel, som är ännu mer skadliga för miljön än tvättmedel, finns det experter som till och med rekommenderar att man inte använder dem alls. Detta beror på närvaron av vissa komponenter, som finns i de allra flesta produkterna som är på marknaden, som täcker tygfibrerna med en sorts oljig hinna, vilket gör handdukarna mindre absorberande och mindre mjuka.

Du kan därför försöka se om det kanske kan ha en effekt att drastiskt minska användningen av sköljmedel: att till exempel använda det till varannan tvätt skulle kunna vara en bra lösning. Och om du skulle inse att du genom att tvätta helt utan sköljmedel får handdukarna att bli precis så mjuka som du vill, då är det ännu bättre för din plånbok och för miljön!

Advertisement

2. Enstaka tvättar med bikarbonat och vinäger

analogicus/Pexels

När en vanlig tvätt med lite tvättmedel och inget annat inte ger önskad effekt kan det vara så att ansamling av tvätt- eller sköljmedelsrester, eller till och med bodylotion eller ansiktskrämer/smink mellan fibrerna är orsaken till att handdukarna är sträva. Vinäger eller bikarbonat kan användas någon enstaka gång för att lösa upp detta.

Om du använder vinäger kan du hälla två matskedar av det i sköljmedelsfacket istället för sköljmedlet. När det gäller bikarbonat går det istället bra med ca 120 gram direkt i tvättmaskinen.

3. Skaka handdukarna väl

Karolina Grabowska/Pexels

Man borde verkligen göra detta med de flesta tyger: inte bara handdukar, utan även dukar, filtar, plädar och liknande. Låt oss prata om att skaka tygerna vid olika tillfällen. Innan du lägger dem i tvättmaskinen (så att vi även får bort hår, päls eller skräp som då inte hamnar i apparaten), men även innan vi hänger ut dem eller lägger dem i torktumlaren och igen innan du stryker dem.

Det är en mekanisk rörelse som hjälper till att få fibrerna att slappna av, så att handdukarna – men inte bara – blir mjukare.

4. Hur man laddar tvättmaskinen

För att återgå till ämnet produktansamlingar under tvätt, finns en annan viktig vana: överbelasta aldrig tvättmaskinen. Precis som när vi skakar dem för hand har handdukar nytta av att "röras" under tvätten och ju mer utrymme vi lämnar mellan de olika föremålen i tvättmaskinen, desto bättre kommer vattnet att kunna skölja allt utan att tygerna pressas ihop.

5. Vad man inte får missa vad gäller torktumlaren

Av samma anledning som vi nyss tittat på, både i tvättmaskinen och – ännu mer – i torktumlaren, är det smart att använda tillbehör som hjälper till att hålla isär tygerna. Särskilda silikonbollar, även tennisbollar, fungerar i båda fallen; och till torktumlaren även yllebollar. Vid torkning har de också den extra fördelen att de minskar statisk elektricitet!

Med hjälp av dessa knep kommer du få handdukar värda ett spa!

Advertisement