Rengör och få ditt badrum att dofta gott med naturliga gör-det-själv-rengöringsmedel för alla ytor

av Hilda Maria Morgan

19 Maj 2024

Advertisement

Badrummet är ett rum i huset som vi inte kan försumma när det kommer till städning. Därför brukar man ha en hel serie produkter redo att för att kunna tvätta, desinficera och kanske till och med parfymera de olika ytorna. Tja, för varje tvättmedel vi kan köpa finns det ett hemgjort alternativ som vi kan förbereda med naturliga ingredienser, och anpassa som vi vill.

Advertisement

Mot kalk-, mögel- eller tvålfläckar

Hi Room/Pexels

Om det som oroar oss är särskilda typer av smuts som vi måste hantera, kan vi använda några speciella kombinationer av produkter som vi vanligtvis redan har hemma.

 • Mot kalkavlagringar på kranar: utrusta dig med en gammal handduk eller trasa, blötlägg den i vit vinäger (ättika är bäst, men vinäger fungerar också bra), och på kvällen innan du ska sova, vira den väl runt hela kranen. Nästa morgon är det bara att ta bort den så har kalken löst sig, sedan kan du fortsätta med en vanlig tvätt med rengöringsmedel, var noga med att skölja och framförallt torka ordentligt.
 • För duschmunstycket är metoden för att vinägern ska kunna verka mot kalken tillräckligt länge att sänka ner själva duschmunstycket i vinägern. Så om det är ett mobilt duschhuvud kan du också bara sänka det i en skål med vinäger, men är det fixerat vid väggen fyller du en resistent plastpåse med vinäger och lindar den runt duschhuvudets hals så att de små hålen hålls nedsänkta i vätskan.
 • Mot mögel, som vanligtvis finns på fogarna, eller kakel i dusch och badkar, kan du blanda borax och vinäger i lika delar för att skapa en pasta som du lägger på de områden som ska behandlas. Låt det verka i en timme och ta sedan bort allt, skölj och torka. Annars kan du också använda väteperoxid och natriumbikarbonat, det behöver verka i ungefär en halvtimme.
 • För att lösa upp tvålrester på badrumsporslin kan det dock räcka med att bara använda en våt svamp som man sprider lite natriumbikarbonat, eller citronsyra på, och sedan gnuggar med direkt på smutsen.

Advertisement

För tvätt av badrumsgolv

Max Vakhtbovycn/Pexels

På golvplattor kan du använda en produkt baserad på:

 • Varmvatten (för att fylla en hink)
 • 150 ml vit vinäger
 • 100 ml alkohol
 • en tesked Marseille-tvål
 • 10-15 droppar eterisk olja efter behag (om du vill)

Blanda allt i det varma vattnet hinken och städa som vanligt med din mopp. Det ska inte finnas någon hinna kvar, men om det finns, skölj genast med mer, varmt vatten. När det gäller lukten av vinäger eller alkohol, ventilera bara rummet (något att alltid göra under och efter rengöring) så kommer lukten försvinna på kort tid, medan aromen av de eteriska oljorna kommer att förbli längre.

För keramik och kakel i allmänhet

Диана Дунаева/Pexels

Rutinrengöring då man inte behöver oroa sig för speciella fläckar är ännu enklare: de olika badrumsytorna kan faktiskt tvättas effektivt med en blandning som kan förvaras redo i en flaska eller sprayflaska, bestående av:

 • 200 ml vatten
 • 100 ml flytande vegetabilisk tvål (Marseille-tvål, kastiltvål eller liknande)
 • två matskedar bikarbonat
 • 2 matskedar väteperoxid

Även i det här fallet, om du vill, kan du lägga till 10 droppar (eller mer!) av en valfri eterisk olja. Du kommer att få en multifunktionsprodukt, som kan avfetta och desinficera, och som även fungerar på marmor eller annan sten (om den är ljus, medan det om den är mörk alltid är bättre att kontrollera effekterna på en gömd del innan du skapar en vana som kan i längden förstöra dem).

Kort sagt, fyll på med några få ingredienser så kommer de att komma till nytta på tusen sätt!

Advertisement