Att tvätta fönster i farten är enkelt med dessa två ingredienser som alla har i sitt kök

av Titti Carlberg

08 Juni 2024

Advertisement

Om det finns någon i ditt hem som älskar att dricka te, har du tur: det betyder att du har en extra ingrediens redo att använda till att tvätta dina fönster. Det finns ofta även en annan som alltid är användbar för skinande och fläckfria fönster, vilken är vinäger. Med dessa två produkter, lite vatten och några mikrofiberdukar känns inte smutsiga fönster så skrämmande längre. Och om lite mer irriterande konkretioner återstår finns det ännu en allierad i köket.

Advertisement

Vinäger och svart te för skinande fönster

en tepåse på fönstret

Creativo

Att använda vinäger för att tvätta fönster är en sedan länge populär husmorsmetod, och av goda skäl: syran i denna produkt löser upp kalkavlagringar och en del smutsavlagringar som vanligtvis bildas på fönster, både för alla fläckar som regn lämnar och märken som blivit över från en tidigare tvätt av fönstren, en som utförts slarvigt eller utan alla nödvändiga försiktighetsåtgärder. Ättika, alkohol eller vitvinsvinäger brukar fungera bra.

Och svart te? Ja, det innehåller tanniner, eller föreningar med sammandragande och avfettande egenskaper och garvsyra, som är en svag syra. Tillsammans hjälper de till att ta bort smuts och fläckar från ytor. Var dock försiktig: svart te betraktas inte som ett rilktigt rengöringsmedel, så det kanske inte eliminerar alla hårda konkretioner från glaset. Och det bör användas utan att överdriva, för när det rinner ner på armaturerna kan det lämna fula fläckar.

Så låt oss se hur man använder dessa två snabbverkande ingredienser.

 1. Utrusta dig med en sprayflaska, i vilken du häller vatten och vitvinsvinäger i lika delar
 2. Ha flera rena torra mikrofiberdukar redo
 3. Lägg svart te i en liten skål, gärna tepåsar. För att undvika slöseri går det bra med använda tepåsar, du kan använda två "gamla" som du blöter lite. Du ska dock inte ha använt dem i vatten med socker i.

Tillvägagångssätt:

 1. Ta tepåsarna: om du vill använda tepåsarna, krama ur dem väl (utan att ta sönder dem) och använd dem som en  svamp, gnugga på smutsen. Annars blöt, och vrid ur ett hörn av en mjuk trasa.
 2. Gnugga den mot fönstret med regelbundna rörelser.
 3. När du är klar och innan allt torkat, spraya blandningen av vatten och vinäger direkt på glaset men utan att överdriva (undvik alltid att det rinner), använd den rena delen av trasan (eller ta en ny) och gnugga.
 4. Fortsätt tills du har eliminerat alla fläckar.
 5. Ta en ny trasa och för den över glaset för att eliminera eventuella kvarvarande fläckar.

Advertisement

En extra booster som man har i köket, och användbara tips för alltid skinande fönster

Om du är övertygad av resultatet som erhålls på detta sätt, eller i alla fall när du märker att situationen kräver lite mer ansträngning, kan du alltid finna ytterligare en allierad i köket: diskmedel. Det räcker med en droppe, utspädd i blandningen med vatten och vinäger för att säkerställa att du löser upp och avfettar smutsen vilken då blir lättare att få bort.

I vilket fall som helst är det bra att komma ihåg dessa användbara tips:

 • Tvätta inte fönstrena i direkt solljus: det spelar ingen roll vilken metod du använder kommer vattnet att avdunsta snabbt och ränder lämnas kvar vilket innebär att du måste anstränga dig för att få bort dem.
 • Av liknande anledning, när du tvättar fönster (oavsett metod, och därför även om du använder specifika fönsterputsmedel) om du måste använda vatten är det alltid bättre om det är ljummet, varmt vatten avdunstar för snabbt och ger dig inte tid att undvika ränder, och kallt vatten löser inte upp smutsen på ett bra sätt.
 • Om det är en rutinrengöring utan för mycket smuts räcker det att bara använda lite alkohol, men var alltid försiktig så att det inte rinner ner för mycket på fönsterbrädorna, speciellt om de är av trä som i längden kan förstöras (och detta gäller även användningen av vinäger).

Bra jobbat!

Advertisement