Kläder som har en svag doft av lavendel: upptäck hur du skapar det med några få enkla steg

av Titti Carlberg

19 Januari 2024

Kläder som har en svag doft av lavendel: upptäck hur du skapar det med några få enkla steg
Advertisement

Att vara klädd i plagg som doftar fräscht och rent är alltid ett nöje, men en korrekt tvättning eller torkning är inte tillräckligt: ibland även om de tvättas ordentligt, antar de en obehaglig lukt inuti möblerna, oavsett om det är lådor eller garderober. Och detta är särskilt sant om vi inte vädrar ut dem lite då och då.

Så vad ska man göra? Förutom att hålla själva möbeln ordentligt ren, förbereda tillbehör och knep som hjälper oss att hålla fukten borta och avvärja den unkna lukten från kläderna. Vi kan deodorisera möblerna och med det kläderna som finns i dem, och vi kan göra det helt naturligt med hjälp av lavendel, en av de mest älskade växterna i huskurer.

Advertisement

Detta kan man göra med möbler som har en unken lukt inuti

Detta kan man göra med möbler som har en unken lukt inuti

Freepik

Att använda deodoranter är inte särskilt effektivt om utrymmet där man sprayar det "bekämpar" det med en hel rad olika lukter. Om garderoben eller byrån kännetecknas av det som kallas en "instängd" lukt, kan vi göra något åt det, så att alla deodoriseringsmetoder får fritt spelrum.

Den första vanan att anamma är att med jämna mellanrum öppna lådor och dörrar för att släppa in luft. Så om dina kläder är förpassade till stängda möbler i flera månader, måste du komma ihåg att öppna dem då och då för att vädra.

En annan viktig sak att känna till är att förstå att problemet kan bero på luftfuktighet: använd medel som är baserade på bikarbonat eller grovsalt för att fånga upp överskottsfuktighet, framför allt i garderober som står i ett mörkt hörn.

Dessutom, mot fukt och dålig lukt i allmänhet, kan man använda små skålar med bitar av aktivt kol, det måste dock bytas ut när det har blivit impregnerade med en obehaglig lukt. Men man ska inte slänga kolet, om man lägger ut det i solen ett par timmar blir det så gott som nytt igen.

Advertisement

Lavendel för att få kläderna att dofta fräscht

Lavendel för att få kläderna att dofta fräscht

Yoosso/Amazon, Freepik

Det finns i huvudsak två sätt att använda lavendel: att använda blommor och blad eller använda eterisk olja.

 • Lavendelblommor och blad: trots att den här växten har en berusande doft när den är färsk, alltså helt enkelt plockad från en äng, behåller den alltid lite vatten och fukt invändigt, så det finns en viss risk att lägga lavendelbuketter i möblerna som sedan är stängda, de ruttnar nämligen lite.
  Det är därför det alltid rekommenderas att torka buketten först. Oavsett metod (i luften, i en torktumlare, i en vanlig ugn på svag värme), när du sedan har ett par torkade blommor och blad kan du lugnt lägga dem i speciella påsar.
  Du kan köpa dessa påsar eller sy dem själv, det finns också ett annat smart knep: köp tomma påsar för örtte eller te som är tunna och transparenta, och fyll dem med din lavendel för att sedan använda dem som doftpåsar.
  Lägg dem på hyllorna, men också mellan plaggen, i fickorna på jackor och byxor (kom bara ihåg att plocka ut påsarna innan du använder kläderna eller ska tvätta dem), så kommer du att känna den goda doften.
 • Eterisk olja: även eterisk olja kan användas på olika sätt. Du kan skapa påsar (även tepåsar) där du lägger i Epsom-salt, bordssalt eller bikarbonat, blandat med 2-3 droppar eterisk olja. 
  Istället för påsar kan de torra ingredienserna läggas i små skålar som sedan placeras i möblerna, alltid med några droppar eterisk olja.
  Slutligen kan du lägga till några droppar eterisk lavendelolja i en flaska vatten (helst destillerat) och denaturerad alkohol (utan att överdriva, 3-4 matskedar i en halv liter vatten blir utmärkt), färdig att sprayas på kläderna vid behov.

Har du redan provat någon av dessa metoder?

Advertisement