Kläder med fläckar av vaxkrita? Prova dessa metoder för att få dem rena

av Titti Carlberg

09 Mars 2024

Kläder med fläckar av vaxkrita? Prova dessa metoder för att få dem rena
Advertisement

Alla som har eller har haft barn hemma har säkerligen funnit sig (eller kommer att finna sig) ståendes framför ett av de mest klassiska problemen när det handlar om barn: fläckar av vaxkrita på de mest olikartade ytorna. Förr eller senare bestämmer sig faktiskt varje barn för att utforska nya horisonter genom att prova graffitikonst på husets väggar, på kläder eller helt enkelt smälta vaxkritor med fingrarnas värme och sedan ta på möbler, väggar och tyger av alla slag och kvalitet.

Ett enda ögonblick av distraktion räcker för att orsaka skada som ibland kan verka irreparabel och om detta dåliga öde har drabbat dina kläder är du förmodligen redan redo att slänga dem i soppåsen. Men allt är inte förlorat och innan du tar till drastiska lösningar kan du prova några olika metoder för att få bort irriterande fläckar från dina och dina barns kläder. Det viktiga är att vara noga med att inte tvätta kläderna på det normala sättet och sedan lägga dem i torktumlaren: värmen kan i det fallet fixera fläcken outplånligt.

Låt oss nedan se alla tips för att tvätta kläder som har fläckar av vaxkritor.

Advertisement

Eliminera färska fläckar av vaxkrita från kläder

Eliminera färska fläckar av vaxkrita från kläder

UCLAcruiser/Reddit

För att få bort färka vaxkritafäckar är det nödvändigt att agera stegvis för att eliminera de två olika ämnena i dessa ritverktyg: vaxet och färgen som impregnerar det.

  • Det första steget är att börja med att eliminera vaxet, skrapa bort det med en kniv eller sked. Skaka plagget försiktigt så att de överflödiga bitarna lossnar helt och lägg sedan plagget på strykbrädan med ett ark absorberande papper på båda sidorna om fläcken. Dutta med ett varmt strykjärn (gnugga inte för då trycker du in färgen i tyget), upprepa hela tiden med rena delar av pappersarken, så att allt vax förs över från tyget till pappret.
  • När denna fas har slutförts är det dags att få bort färgen: denna operation kan utföras genom att förbehandla plagget med ett vanligt fläckborttagningsmedel, Marseilletvål eller några droppar diskmedel och låta det verka ett par minuter. Tvätta sedan som vanligt i tvättmaskin och låt lufttorka.

Advertisement

Ta bort fläckarna efter tvätten

Ta bort fläckarna efter tvätten

Pxhere

Tänk om en vaxkrita hamnade i din tvättmaskin av misstag eller, ännu värre, i torktumlaren och smälte? I det fallet måste du inte bara rengöra alla kläder, utan även apparaten för att förhindra att vaxet lägger sig på din tvätt igen vid varje framtida tvätt.

  • För tvättmaskinen eller torktumlaren kan du använda magiska suddgummi av melamin, med tanke på att de är ganska nötande är det viktigt att du först utför ett test på en dold del av maskinen. Alternativt kan du värma det drabbade området och gnugga hårt med ett torktumlarark, det är jobbigt men ger ett utmärkt resultat utan att skada apparaten;
  • För kläder, applicera WD40 direkt på fläckarna (ja, det låter konstigt, men det fungerar!) låt verka i 15 minuter och skrapa sedan försiktigt: för att få bort WD40 är det bara att skölja med Marseilletvål eller diskmedel; innan du utför en andra tvätt i tvättmaskinen kan du förbehandla med lite milt blekmedel eller hälla lite blekmedel direkt i trumman och tvätta på högsta möjliga temperatur.

Lycka till!

 

Advertisement