Recept på ugnsrostade kastanjer för ett gott och nyttigt mellanmål

av Titti Carlberg

09 November 2023

Recept på ugnsrostade kastanjer för ett gott och nyttigt mellanmål
Advertisement

Höstfrukter par excellence, kastanjer är bland de frukter som uppskattas mest av både vuxna och barn och som på många ställen där det finns kastanjeskogar är deras skörd en verklig kulturell faktor. Att gå och plocka kastanjer är i själva verket ursäkten för många familjevandringar på söndagar, där både vuxna och barn kan ha kul med att tillbringa trevliga timmar utomhus omgiven av natur. För att sedan, när de väl är tillbaka i hemmet, kanske framför värmen från den tända elden och med ett glas gott vin, njuta av dem.

Väldigt närings- och energirika, kastanjer var tidigare ett grundläggande hållbart och ekonomiskt livsmedel för de mindre bemedlade klasserna: faktum är att de är rika på komplexa kolhydrater och fibrer, tillsammans med blygsamma andelar protein och lite fett. Tillgången på mineraler och vitaminer är också ganska riklig, vilket gör dessa frukter till utmärkta substitut för spannmål, potatis och stärkelsehaltiga livsmedel.

Även om de bör konsumeras med försiktighet på grund av deras höga kalorihalt, finns det ett recept som gör dem väldigt goda, och som gör att vi kan konsumera kastanjer utan att känna skuld.

Advertisement

Hur man rostar kastanjer i ugnen

Hur man rostar kastanjer i ugnen

@Alpha/Flickr

Innan du börjar, värm upp den statiska ugnen till 200 grader, om du använder en ventilerad ugn räcker det med 180 grader.

Börja förbereda kastanjerna för tillagning genom att skära en lång skåra i den övre delen av frukten med en vass kniv och lägg dem på en bakplåt täckt med bakplåtspapper, med den tillplattade sidan neråt. Var försiktig under denna operation, du ska bara skära skalet och lämna frukten intakt.

Sätt in formen i ugnen och tillaga i cirka 20-30 minuter: när snitten börjar öppna sig och skalen börjar lossna är kastenjerna klara.

Låt kastanjerna svalna innan du konsumerar dem, lägg en skiva över plåten så att ångan förblir instängd, vilket underlättar efterföljande skalning. Om du inte låter dem svalna inomhus eller om det inre skinnet inte lossnar, kan du doppa dem i kokande vatten i ungefär en minut.

Advertisement

Tips för ett korrekt köp

Tips för ett korrekt köp

Pexels

Om du föredrar att köpa dem iställer för att plocka dem i skogen med handskar och stövlar, föreslår vi här några indikationer för att vägleda dig i ditt val.

Kom först och främst ihåg att det finns en skillnad mellan kastanjer, som är små, runda, platt eller halvklotformade och innehåller tre i ett skal, och kastanjer som är större och har en äggformad form avrundad på sidorna, med tunnare skinn och bara en frukt. De senare är mer värdefulla än de förstnämnda.

Dessutom, när du väljer är det bra att ta hänsyn till grundläggande egenskaper:

  • form: kastanjer är oregelbundna och med en mer tillplattad sida; kastanjer som är sfäriska är hästkastanjfrukter och inte ätbara, men användbara som amuletter enligt en bondelegend för att avvärja förkylningar;
  • utseende: färska kastanjer har ett intakt skal, utan hål eller sprickor, med en glänsande brun färg;
  • beröring: kastanjerna måste vara fasta vid beröring, om de krossas måste skalet vara motståndskraftigt och inte ge efter, vilket ger en känsla av att de är tomma eller torra.

Lycka till med skörden och smaklig måltid!

Advertisement