Oxiderad koppar: få det att se ut som nytt igen med rätt metoder

av Titti Carlberg

25 November 2023

Oxiderad koppar: få det att se ut som nytt igen med rätt metoder
Advertisement

Koppargrytor är fantastiskt vackra: de är helt fantastiska att titta på och även utmärkta för matlagning. De utgör en riktig investering, även med tanke på hur länge de håller, men det är också sant att de lätt oxiderar och tappar sin initiala glans. Även om lite slitage är normalt, är det också sant att det är skönt att se dem blanka, och det är därför vi anstränger oss för att få dem återgå till sin forntida glans - eller nästan. Och hur kan vi göra det? Trots att vi diskar dem noggrant verkar det som om vissa mörka fläckar inte vill försvinna och den varma färgen de hade i början försvinner sakta men säkert.

Det finns dock några metoder att prova och vi visar 3 av dem nedan.

Advertisement

Oxidationen av kopparpannor

Oxidationen av kopparpannor

rawpixel.com

Den patinan vi ser på koppar beror på oxidation. Ett fenomen som även "förstör" silver och mässing, och som uppstår när dessa metaller förblir utsatta för syre, vatten och i allmänhet luft under lång tid. Det är därför omöjligt att undvika det.

När det gäller kopparpannorna vi använder i matlagningen kommer de även i kontakt med smuts, oljor, fetter och aggressiva kemikalier. När koppar utsätts för all denna stress ändrar den så småningom färg och ger en patina som kan vara lite aquagrön eller en väldigt mörk bärnstensfärgad ton.

Advertisement

Metoder för rengöring av kopparpannor

Metoder för rengöring av kopparpannor

needpix.com

Det finns specifika produkter, men du måste se till att de är lämpliga för att användas på föremål som du använder i matlagningen. Om du däremot vill prova några hemgjorda metoder baserade på ingredienser som faktiskt redan avänds i köket. kan du prova med:

  • Vaniljkräm och citron: skapa en kräm med 2 matskedar vaniljkräm och en citron, ta en mjuk trasa och använd den för att bre ut krämen över hela ytan, framför allt över fläckarna. Gnugga lite och ta sedan en annan trasa, fuktig, för att torka bort vaniljkrämen. Torka omedelbart och se vilken skillnad.
  • Bikarbonat och citron: detta används praktiskt taget på samma sätt, alltid som om du putsar ett par skor, så applicera alltså med cirkulära rörelser. Skölj sedan utan att använda rinnande vatten, utan med en fuktig trasa, och torka sedan med polerande rörelser.
  • Citron och salt: ta en färsk citron, dela den på mitten och doppa den skurna delen i salt. Använd citronen med en svamp när du gnider in den på kopparen, doppa igen i salt om det behövs. Även i detta fall ska du skölja och torka som i beskrivningen ovan.

Detta är tre väldigt enkla metoder, men vi vill ändå påminna dig om att inte missbruka dem eller gnugga för hårt. Dessutom om märkena bara är några få, utan patina, kanske det är bättre att låta kopparen följa sin kurs, eftersom det inte är något fel i att se den åldras naturligt.

Advertisement