Myten om aspirin för att bota växter: ligger det någon sanning i det?

av Titti Carlberg

09 November 2023

Myten om aspirin för att bota växter: ligger det någon sanning i det?
Advertisement

Av de många huskurer som har varit populära bland älskare av grönska sedan urminnes tider, finns det säkert att ge aspirin till växterna, för att bota dem eller stimulera deras tillväxt. Det pratas i synnerhet mycket om fördelarna med utgången aspirin, som från specialavfall skulle bli en användbar allierad i skötseln av trädgården och balkongväxter.

Men finns det någon sanning i detta? Kan det verkligen stimulera tillväxt, eller hjälpa dem att återhämta sig från stress? Svaret är inte enkelt, faktum är att det finns många studier som försöker analysera effekten av denna mycket vanliga, och även ekonomiska, medicin på växtriket. Låt oss försöka ge lite klarhet.

Advertisement

Aspirin till växter: hur kan det vara effektivt

Aspirin till växter: hur kan det vara effektivt

Anna Shvets/Pexels

Aspirin är ett läkemedel baserat på acetylsalicylsyra, i sig ett acetylerat derivat av salicylsyra som har kända smärtstillande antiiflammatoriska och antipyretiska egenskaper. Kort sagt, vi använder det när vi upplever smärta eller har en inflammation, inklusive feber. Så hur kan det vara användbart för växter?

Faktum är att det finns flera studier som har visat att denna syra är en viktig komponent för växtresistens mot patogener. En annan forskning har analyserat förmågan hos aspirin att hjälpa växten att reagera mot ogynnsamma miljöförhållanden, såsom närvaron av överskott av salt i marken eller osmotisk stress (som till exempel är kopplat till salthalt- eller vattenbrist).

I växter som utsätts för stress har det således dokumenterats att aspirin kan modulera många metaboliska processer, inklusive att stärka försvarssystemet mot oxidativ skada, genom att begränsa ackumuleringen av fria radikaler.

Advertisement

Hur man ger aspirin till växterna

Hur man ger aspirin till växterna

Olga Lioncat/Pexels

Det finns olika sätt att ge acetylsalicylsyra till växter, och även om vi ofta hör att utgången acetylsalicylsyra också är bra, är det troligt att det har mindre effekt på växter, men det är svårt att förstå  hur mycket effektiviteten i sig minskar när den är gammal, därför också i så fall, om du verkligen vill prova, är det bättre att inte koncentrera doserna för mycket.

Ge aspirin med bevattningen. I allmänhet anses en aspirin för varje liter vatten (3 aspirin per gallon, vilket är ungefär 3,7 liter). Beredningen är enkel: lös upp aspirintabletterna i vatten, vänta några minuter tills de verkligen är helt upplösta och inte under suspension (de kan täppa till vattenkannan). Därefter tillsätter du några droppar organiskt diskmedel, vilket hjälper lösningen att fästa, blanda lätt för att kombinera ingredienserna.

Häll blandningen i en sprayflaska för trädgårdsanvändning och spraya på växternas blad och stjälkar.

Frekvensen är sällan: det lämpligaste är att göra det en gång i månaden och inte oftare, på morgonen efter att dagg eller fukt inte längre finns på växterna. Men om du gör det under en väldigt varm period på året är det bättre att göra det på kvällen efter att solen gått ner eller tidigt på morgonen: fukten avdunstar lätt under dessa perioder..

Har du någonsin provat detta botemedel för växter?

Advertisement