Vinfläckar på soffan eller madrassen? Eliminera dem permanent med dessa naturliga medel

av Hilda Maria Morgan

25 Oktober 2023

Vinfläckar på soffan eller madrassen? Eliminera dem permanent med dessa naturliga medel
Advertisement

Att smutta på ett glas vin medan du kopplar av i soffan eller i sängen innan du ska sova kan vara ett ovärderligt nöje, men om vi inte är tillräckligt försiktiga kan det hända att irriterande olyckor kan förstöra vår madrass eller våra soffkuddar.

Vin är faktiskt som ett färgämne och när det hamnar på tyger kan det fläcka dem outplånligt och ibland tvinga oss att byta ut dem. Vi vet redan att det är avgörande att behandla fläckar så snabbt som möjligt: att ta bort en färsk fläck är mycket enklare än att göra det när fläcken har torkat. Ibland kan det dock hända att man även med de mest effektiva tvättmedlen för madrasser misslyckas.

Innan du börjar med dyra utgifter för inköp av tvättmedel, ingripande av en professionell yrkeskunnig eller byte av soffan eller madrassen, kan du dock försöka ta hjälp av några naturliga ingredienser som alltid finns i dina skåp och ditt skafferi.

Medan vitvinsfläckar är ganska enkla att ta bort med lite tvättmedel och mycket tålamod, kan rödvinsfläckar vara mer komplicerade. Låt oss upptäcka de lämpligaste naturliga medlen tillsammans.

Advertisement

Ta bort färska vinfläckar från madrasser och soffor

Ta bort färska vinfläckar från madrasser och soffor

Organizing TV/YouTube

Om de behandlas snabbt kan färska vinfläckar elimineras lättare än torkade. Ta i så fall först bort överflödigt vin genom att dutta på fläcken med en torr svamp eller trasa. Därefter kan du enkelt eliminera den genom att applicera och låta något av följande medel verka i cirka 15 minuter:

  • bordssalt;
  • natriumbikarbonat;
  • talk;
  • natriumperkarbonat;
  • Marseille-tvål; i detta fall måste du lösa upp några flingor i ljummet vatten och badda fläcken med en svamp. Låt verka, skölj sedan noggrant och torka.

Advertisement

Ta bort torkade vinfläckar från madrasser och soffor

Ta bort torkade vinfläckar från madrasser och soffor

erloteiel/Wikimedia Commons

Om fläcken redan har torkat kommer det att vara nödvändigt att gå tillväga med större noggrannhet och uppmärksamhet, men det är fortfarande möjligt att få utmärkta resultat genom att använda naturliga botemedel:

  • bikarbonat och vit vinäger: dessa två ingredienser blandade tillsammans kan ge utmärkta resultat när det gäller att ta bort fläckar från tyger; strö ytan som ska rengöras med bikarbonat, spraya med vit alkoholvinäger och låt verka tills brusreaktionen är klar. Om det behövs, upprepa operationen flera gånger;
  • citronsaft: ett botemedel som lämpar sig för både färska och gamla fläckar, du kan applicera det direkt på fläcken, tillsätt några droppar flytande Marseille-tvål och låt verka i några minuter innan du sköljer och torkar;
  • väteperoxid: slutligen kan väteperoxid också hjälpa dig att ta bort torkade vinfläckar; blöt helt enkelt ytan som ska behandlas genom att dutta med en svamp och låt verka i 10 minuter, dutta sedan med en ren, torr trasa.

Med dessa medel blir dina madrasser och soffor lika rena som om de vore nya!

Advertisement