För att slipa engångsrakhyvlar kan detta enkla knep vara till hjälp

av Titti Carlberg

30 Mars 2024

För att slipa engångsrakhyvlar kan detta enkla knep vara till hjälp
Advertisement

Det finns de som använder dem varje dag och de som använder dem lite mer sällan, men faktum är att rakhyvlar är ett personligt hudvårdsverktyg som vi alla känner till och med största sannolikhet har hemma. I de flesta fall handlar det om engångsrakhyvlar, som vanligtvis inte har en särskilt lång livslängd. Vi kan dock förlänga och även förbättra dess prestanda med de rätta knepen: läs vidare för att få veta hur man vässar dem i farten och underhåller dem på rätt sätt.

Advertisement

Att slipa engångsrakhyvlar

Att slipa engångsrakhyvlar

Creativo

Engångsrakhyvlar brukar inte hålla sig tillräckligt vassa vid upprepad användning, vilket är en av anledningarna till att de regelbundet hamnar i soppåsen. Detta innebär en löpande utgift för oss och betydande miljöföroreningar. Att lära sig hur man slipar dem i farten och utan kostnad blir därför användbart ur flera synvinklar.

Vad du behöver är en bit jeanstyg: ett par gamla byxor som du inte använder längre eller en rest av robust jeanstyg för detta ändamål. Tillvägagångssättet är enkelt och inte tidskrävande:

  1. Lägg ut jenstyget på en plan yta
  2. Se till att rakhyveln i fråga är helt torr och därefter
  3. Gnugga den i motsatt riktning mot rakning, med linjära rörelser, ett 20-tal gånger.

Det är verkligen det enda som behövs! Ett litet knep som hjälper till att få rakhyvlarna att hålla lite längre: det går inte att göra ett mirakel och förvandla dem till vanliga eller superprofessionella rakhyvlar, men det är säkert användbart att prova när det verkar som att förmågan att raka sig minskar avsevärt, innan man slänger dem för alltid.

Advertisement

Hur man bäst sköter rakhyveln

Hur man bäst sköter rakhyveln

Creativo

Även om man använder sig av ett knep, som det vi nyss beskrev är det oundvikligt att rakbladet blir allt slöare och förlorar den förmåga den ursprungligen hade.

Roten till detta fenomen går att finna i flera orsaker: de korroderar på grund av det hårda vattnet i hemmet, den blir rostig på grund av luftfuktighet och kontinuerlig användning gör dem slöa. Konsekvensen är inte bara en mindre exakt rakning, utan också risken för hudirritation och småsår - som kan bli infekterade om bladet inte är i optimalt hygieniskt skick.

För att förlänga livslängden på en vanlig rakhyvel rekommenderar vi därför:

  • Noggrann rengöring efter varje användning: använd en gammal tandborste för att avlägsna strån, hud och skräp - samt tvål och raklödder, skölj sedan.
  • Torka den med en handduk efter varje användning: att låta den förbli blöt och fuktig uppmuntrar uppkomsten av kalk- och rostbildningar på bladet.
  • Använd olja: det finns olja för elektriska rakhyvlar (även det som används för håret), som också är användbara för periodiskt underhåll av engångshyvlar, det fördröjer bildandet av rost och kalkrester. Du måste dock se till att all olja är borta innan du rakar dig igen.
  • Använd alltid rinnande vatten när du rakar dig och begränsa dig inte till att doppa rakhyveln i en mugg med vatten. Generellt sett hjälper installation av system för att mjuka upp vattnet i hemmet rakhyvlar, men även för alla hushållsapparater som du använder med vatten i, och till och med själva hushållsstädningen!

Detta är bara några små försiktighetsåtgärder som gör att varje förpackning med engångshyvlar räcker längre. Och det är också tips som är användbara för flergångshyvlarna, de du bör överväga att köpa för en bättre rakning, och framför allt för att undvika förorena miljön!

Advertisement