Vilka är och hur du rengör de 5 smutsigaste platserna i ditt vardagsrum perfekt

av Hilda Maria Morgan

24 Oktober 2023

Vilka är och hur du rengör de 5 smutsigaste platserna i ditt vardagsrum perfekt
Advertisement

Vardagsrummet är en av de mest använda platserna i huset, där vi varje dag tillåter oss själva några minuters vila mellan det ena och det andra eller där vi kanske tillbringar en trevlig kväll ensamma eller i sällskap, men det är också den plats där vi oftast umgås med våra gäster, vilket resulterar i att människor kommer och går hela tiden.

Oavsett om det är familjen som kommer och går eller besök av vänner eller släktingar, utsätts vårt vardagsrum varje dag lätt för många bakterier och samlar smuts, men vi är inte alltid medvetna om platserna där denna smuts kan lägga sig. Tänk till exempel på hur många händer som rör vid fjärrkontroller eller dörr- och fönsterhandtag, hur många skor som går på mattor och hur många människor sitter i soffor och fåtöljer: vilka av dessa föremål rengör du regelbundet?

Men framför allt: är du verkligen säker på att du vet var smutsen samlas mest i ditt vardagsrum? Låt oss upptäcka dessa platser tillsammans och se vad som är den bästa metoden för att rengöra dem.

Advertisement

1. Fjärrkontroller och elektroniska enheter

1. Fjärrkontroller och elektroniska enheter

Pexels

Oavsett om det är TV:ns fjärrkontroll, spelkonsolens handkontroll eller ljusströmbrytaren spelar liten roll: alla elektroniska enheter i ditt vardagsrum hanteras flera gånger på en dag av olika familjemedlemmar, ibland till och med av gäster. Dessa enheter kan därför lätt samla på sig bakterier och smuts, särskilt om någon är förkyld. Det skulle därför vara en god idé att rengöra fjärrkontroller, strömbrytare och elektroniska apparater i ditt vardagsrum regelbundet, minst en gång om dagen, helst efter varje användning om någon i huset är förkyld.

Var mycket försiktig när du rengör och använd särskilda rengöringsmedel speciellt för skärmar som lätt utsätts för repor. För fjärrkontroller och strömbrytare kan du använda en desinficeringsservett eller förbereda ett naturligt rengöringsmedel genom att blanda 1 del vatten med 2 delar alkohol och applicera det med en mikrofiberduk.

Advertisement

2. Soffor och möbelklädsel

2. Soffor och möbelklädsel

Pexels

Soffor, fåtöljer, kuddar, filtar, men även mattor och möbelklädsel berörs eller trampas på dagligen av många händer och fötter; om du tar emot gäster hemma kommer de förmodligen att gå med skor på mattorna, sitta i soffor och fåtöljer i samma kläder som de hade på bussen eller tunnelbanan efter att ha varit ute hela dagen eller på jobbet. Avlagring av smuts och bakterier på dessa ytor är därför oundviklig och måste omgående rengöras med tillräcklig regelbundenhet.

Dammsug mattor, möbelklädsel och stoppade ytor minst en gång i veckan, se till att även nå utrymmet under eller mellan kuddar; ta bort soff- och fåtöljöverdrag och tvätta filtar, överdrag och mattor som kan tvättas i tvättmaskinen, följ tvättråden på etiketten noggrant. Stora mattor och möbelklädsel kan rengöras genom att applicera bikarbonat på ytan och låta det sitta på några timmar innan du tar bort det med dammsugaren.

3. Gardiner och fönster

3. Gardiner och fönster

Pexels

Damm inifrån och smog, pollen och andra partiklar som svävar i luften utomhus kan lätt samlas på glas och fönsterkarmar. Speciellt om vi ofta öppnar fönstren utsätts gardinerna också för att det samlas mycket smuts på dem under dagen. Av denna anledning bör du komma ihåg att inkludera dina fönster i din vanliga vecko- eller månadsstädning, med en mikrofiberduk fuktad med ett universalrengöringsmedel eller med vinäger och bikarbonat för både glas och fönsterbågar och fönsterkarmar.

För gardiner, följ tvättråden på etiketten; i de flesta fall kan de tvättas i tvättmaskinen med ett kallt program med en skonsam cykel och lite naturligt tvättmedel. Torka dem upphängda för att undvika skrynklor.

4. Ljuskronor och takfläktar

4. Ljuskronor och takfläktar

Pexels

Räck upp handen om du har rengjort ljuskronor och takfläktar minst en gång under det senaste året. De flesta av oss glömmer att titta upp i taket när vi städar våra hem och så fortsätter ljuskronor och takfläktar att samla damm och smuts år efter år. Det skulle vara en god idé att komma ihåg att rengöra dem minst var 3:e månad, du kan använda en dammduk med långt handtag eller dammsuga dem och slutföra rengöringen med en fuktig trasa.

5. Golv

5. Golv

Pexels

Slutligen, glöm inte golven. Även delar som inte täcks av möbler, mattor eller möbelklädsel kan lätt bli smutsiga, liksom golvlisterna. Faktum är att golven stödjer våra fötter och våra skor varje dag när vi rör oss i vårt hem och de blir väldigt lätt smutsiga. Ett test? Gå runt i din lägenhet i ett par vita strumpor: om du inte precis har tvättat golven kommer dina strumpor säkert att bli smutsiga under fotsulorna.

Sopa golvet dagligen och tvätta det regelbundet, minst en gång i veckan, oftare om ditt vardagsrum används mycket, med ett tvättmedel som passar för materialet det är gjort av.

Kommer du alltid ihåg att städa dessa ställen i ditt vardagsrum?

Advertisement
Pexels

Pexels

Advertisement