Kuddar och örngott: är du säker på att du tvättar dem med rätt frekvens? Hur man gör för att alltid hålla dem fräscha

av Hilda Maria Morgan

23 Oktober 2023

Kuddar och örngott: är du säker på att du tvättar dem med rätt frekvens? Hur man gör för att alltid hålla dem fräscha
Advertisement

Kuddar är grundläggande inredningstillbehör för vår vila. De används dagligen när vi lägger oss på kvällen, men även under dagen när vi vilar i soffan eller i en fåtölj, så kuddarna är ofta i kontakt med vårt ansikte och därför är det av grundläggande vikt att de alltid är fräscha och rena, särskilt om allergiker bor i huset, just för att undvika kontakt med allergener och bakterier som kan vara skadliga för vårt välbefinnande och våra andningsvägar.

De är vanligtvis sammansatta av ett innehåll som innefattar vaddering av olika material såsom dun, mikrofiber, memory foam, och vi använder dem vanligtvis täckta av ett örngott, i vissa fall av ett invändigt örngott och ett externt örngott. Av denna anledning gör vi ofta misstaget att inte anse att rengöringen är nödvändig, eftersom vi tvättar våra örngott ofta.

Men hur viktigt är det och hur ofta ska vi tvätta våra kuddar? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

Hur ofta ska du tvätta dina kuddar?

Hur ofta ska du tvätta dina kuddar?

Vat1canCame0s/Reddit

Hur ofta du ska tvätta dina kuddar beror på flera faktorer, varav de viktigaste är materialet de är gjorda av och hur du använder dem. Generellt sett bör kuddar tvättas med en viss regelbundenhet för att förhindra att de samlar på sig en alltför stor mängd bakterier, smuts, mögel, svampar och kvalster, och man bör ägna särskild omsorg och uppmärksamhet åt vissa speciella typer av stoppning.

De yttre örngotten och kuddfodralen bör tvättas en gång i veckan om du använder kudden dagligen för att sova; varje natt lägger sig hår, olja och svett där, vilket snabbt gör dem smutsiga och drar till sig mer smuts och parasiter.

Kudden, å andra sidan, kan tvättas mer sällan; det räcker vanligtvis att tvätta dem var 6:e ​​månad, men om vi svettas mycket, har husdjur, äter i sängen eller av någon annan anledning smutsar ner kuddarna oftare, så ska det göras 4 gånger om året, var 3:e månad.

Och prydnadskuddar? Hur ofta de senare tvättas beror på vilken typ av användning vi gör av dem: om vi använder dem mycket bör vi tvätta dem var 3:e månad, men om vi använder dem huvudsakligen för dekorativa ändamål räcker det med var 6:e månad.

Advertisement

Hur man tvättar örngott och kuddar

Hur man tvättar örngott och kuddar

Filmrebel/Reddit

Tvätt av örngott kan göras tillsammans med andra lakan, kontrollera alltid tvättråden på etiketten, vanligtvis med program på 40 eller 60 grader beroende på modell.

Även om det går ganska snabbt att tvätta kuddar är det inte så enkelt att tvätta kuddar. Beroende på vilken typ av stoppning de är gjorda av kan vissa modeller inte tvättas alls, medan det för andra krävs olika försiktighetsåtgärder, först och främst att du noggrant läser tvättråden.

  • Latex- och memory foam-kuddar: denna typ av kuddar går inte att tvätta, men de är vanligtvis täckta av tekniskt tyg eller tjock bomull som skyddar deras inre och som regelbundet måste tvättas i tvättmaskinen enligt instruktionerna på etiketten, vanligtvis med milda program på 30 grader. Lufttorka endast dessa kuddar.
  • Hålfiberkuddar: denna syntetmaterialfiber är antibakteriell och anti-kvalster och mycket motståndskraftig och kan tvättas i tvättmaskinen även på höga temperaturer, men det är alltid bäst med milda tvättar och luft- eller maskintorkning.
  • Dunkuddar: lämpar sig för maskintvätt, lägg in dem två åt gången med en mindre mängd tvättmedel än vad som vanligtvis används; välj en kall tvätt. Torka kudden genom att sprida ut den på en horisontell yta och fluffa till den för att separera fjädrarna.
  • Polyesterkuddar: kan tvättas i tvättmaskinen i ljummet vatten, tillsätt lite, milt tvättmedel.
  • Kuddar i blandade naturmaterial: den bästa tvätten i detta fall är kemtvätt, för att undvika att skada fibrerna.

Oavsett sammansättning, fluffa till kuddarna dagligen för att behålla formen och eliminera damm; lägg dem varje månad ut dem utomhus i solen, vänd dem var 1-2 timme för att exponera alla deras delar för luften. På så sätt kan du eliminera dålig lukt och hålla dina kuddar fräscha och rena längre.

Advertisement