Rengör och polera trädörrar naturligt med dessa enkla DIY-recept

av Hilda Maria Morgan

22 Oktober 2023

Rengör och polera trädörrar naturligt med dessa enkla DIY-recept
Advertisement

Trädörrar är utan tvekan riktigt charmiga, samtidigt som de är gedigna, robusta och håller länge. Med sin klassiska skönhet ger de en känsla av klass till hemmet, men som alla vackra saker förblir de inte förbli så på lång sikt utan lite ansträngning.

Trädörrar blir lätt utsatta för bildandet av fläckar, märken, repor och andra tecken på slitage och kräver regelbunden och konstant skötsel och uppmärksamhet för att alltid hålla sig perfekt blanka och rena, men i många fall kan användningen av kommersiella rengöringsmedel och polermedel göra mer skada än något annat, eftersom dessa produkter är särskilt aggressiva, samt potentiellt skadliga för vår hälsa och miljön.

Du undrar säkert om det finns en naturlig, mild och ekologiskt hållbar, men samtidigt effektiv, metod för att hålla dina trädörrar blanka och rena.

Svaret är självklart ja och det är också väldigt enkelt; vi förklarar hur man gör nedan.

Advertisement

Rengöring av trädörrar

Rengöring av trädörrar

SultanOfSwave/Reddit

Det första grundläggande steget för att hålla dina trädörrars skönhet oförändrad över tiden är rengöring: rengör dem mycket regelbundet, minst en gång i månaden, oftare om dörrarna lättare utsätts för smuts.

Inte heller för rengöringen behöver du ta till dyra kommersiella rengöringsmedel, utan det räcker att ta hjälp av några enkla men effektiva naturliga medel. Följ dessa få steg för att säkerställa perfekt och långvarig rengöring:

  • börja med att försiktigt damma av dina dörrar med en mikrofiberduk, för att få bort alla spår av damm;
  • vid särskilt envisa fläckar, använd en neutral tvållösning. Förbered den genom att lösa upp några flingor Marseille-tvål i ljummet vatten och spraya det direkt på området som ska rengöras och gnugga med hjälp av en mjuk trasa. Torka omedelbart med en ren mikrofiberduk för att förhindra att kvarvarande vatten förstör ytan och lämnar fula fläckar;
  • när denna rengöring är klar kan din dörr förberedas för polering, gnugga den med hjälp av en mjuk trasa med en lösning av vit vinäger och citron i lika delar; om dörren är gjord av mörkt trä, välj äppelcidervinäger.

Advertisement

Polera trädörrar naturligt med gör-det-själv

Polera trädörrar naturligt med gör-det-själv

Creativo

Förbered nu ett naturligt gör-det-själv-lack för dina trädörrar med bara två ingredienser; blanda två delar olja med en del citron och använd den resulterande lösningen för att polera dina dörrar med en mjuk, ren trasa.

Doppa trasan i blandningen och vrid ur den noggrant så att du inte applicerar för mycket av lösningen på din dörr. Applicera lösningen jämnt, arbeta i riktning med träfibrerna för bästa resultat. Olivolja ger djup näring till träet på din dörr och återställer det till sin ursprungliga och underbara polering på bara några ögonblick.

Var noga med att inte överdriva det med mängden poleringsmedel, om det blir för mycket kvar på ytan kan det dra till sig damm.

Denna blandning ska helst användas direkt när du har förberett den, senast inom en månad, och är även lämplig att använda på möbler och andra inredningstillbehör i samma material.

Njut av dina perfekt glänsande dörrar!

Advertisement