För att få botten på en bränd stekpanna att se ut som ny igen behöver du vanliga eller kanske oväntade ingredienser

av Hilda Maria Morgan

16 Oktober 2023

För att få botten på en bränd stekpanna att se ut som ny igen behöver du vanliga eller kanske oväntade ingredienser
Advertisement

För att alltid ha riktigt perfekta stekpannor, eller också kastruller, borde vi helt enkelt... Inte använda dem. Det är faktiskt oundvikligt att stekpannorna som ett resultat av tillagning i dem, särskilt med tanke på att de kommer i kontakt med den mycket starka värmen från spisen och maten som tillagas inuti dem, visar tecken på åldrande.

En av dessa är den svärtade yttre bottnen, på grund av att något ämne som droppat ut och som sedan fäst på själva botten har bränts i kontakt med lågorna eller med kokplattorna. Normalt alltså, men det är inte nödvändigtvis oåterkalleligt. Det finns faktiskt flera metoder för att göra den delen praktiskt taget som ny igen. Vi anger några nedan.

Advertisement

Den brända botten av kokkärl: hur man återställer dem

Den brända botten av kokkärl: hur man återställer dem

Creativo

  • Med pulverprodukter baserade på oxalsyra (en berömd amerikansk produkt är Bar Keeper's Friend): vanligtvis räcker det att blanda en del vatten med tre delar pulver för att skapa en lätt slipande pasta som sprids ut på botten, sedan lämnar du den att verka i minst 10 minuter innan du skrubbar med en svamp och sedan sköljer av allt.
  • Bikarbonat: detta är det vanligaste alternativet när du inte har någon av de produkterna som just nämnts. Och det används praktiskt taget på samma sätt genom att låta det verka i upp till 20 minuter. Ett varningens ord: använd aldrig slipande disksvampar när du rengör. Det räcker med bikarbonatpastan!
Advertisement

De mest oväntade ingredienserna för att rengöra botten av kastrullerna

De mest oväntade ingredienserna för att rengöra botten av kastrullerna

febpisces003/Reddit

Om bikarbonat och rengöringspulver inte är så förvånande, kanske några andra möjliga botemedel kan kännas intressanta och nya för dem som aldrig har provat liknande tekniker ännu.

  • Ketchup: rekommenderas för rengöring av såväl koppar som rostfritt stål. Täck hela botten med ett lager ketchup, låt verka i 20 minuter och gnugga sedan ordentligt med en svamp.
  • Mjukmedel för torktumlare: detta botemedel cirkulerar mer som en anekdot på nätet, men det finns många som säger att de är entusiastiska. Du fyller diskhon med tillräckligt med varmt vatten för att täcka botten av stekpannan, lägger sedan till mjukmedelsarket och låter stekpannan dra. Sedan börjar väntan, som varar från minst 20 minuter till upp till och med en hel natt, sedan kommer du finna smutsen upplöst och redo att lätt tas bort.

Har du någonsin provat dessa rengöringstekniker för stekpannor med svärtad botten?

 

Advertisement