Vill du se dina silverörhängen glänsa igen? Prova den här metoden

av Hilda Maria Morgan

19 Oktober 2023

Vill du se dina silverörhängen glänsa igen? Prova den här metoden
Advertisement

Det måste ha hänt oss alla minst en gång i livet att vi tagit fram ett silversmycke som vi mindes som lysande och gnistrande, men som nu har blivit helt svärtat och tråkigt. Silveroxidation är mycket vanligt och lämnar oss alltid med en dålig smak i munnen. Var just det där smycket väldigt viktig för dig, kopplat till fina minnen från ditt liv, kanske var det en gåva från någon du håller kär, och nu? Oroa dig inte, det finns många sätt att "rädda" ett svärtat silverföremål.

Vi avslöjar en gör-det-själv-metod som hjälper oss att, till exempel, rengöra våra silverörhängen. Läs vidare nedan.

Advertisement

Varför blir silver svart?

Varför blir silver svart?

Creativo

Oxidationen av silver är en konstant för detta material. Det är inte ett definitivt tillstånd för detta element, men det är väldigt vanligt och innan man förstår hur man blir av med det är det också intressant att förstå varför det uppstår. Det vi först och främst behöver veta är att smycken gjorda på detta sätt, till exempel örhängen, aldrig skapas i rent silver. Detta material, om det tas individuellt, är mycket ömtåligt och formbart, varför silverföremål riskerar att förstöras vid första användningen.

För att förhindra att detta inträffar används speciella legeringar där silver i en större andel blandas med koppar. Detta senare, som reagerar med det syre som finns i luften, ger upphov till den irriterande och fula, mörka patinan på våra örhängen. Men, som sagt, det finns sätt att eliminera det och de är mycket enkla.

Advertisement

Här är metoden att rengöra silver snabbt

Här är metoden att rengöra silver snabbt

Creativo

Först och främst finns det specifika kemiska produkter för att behandla silver, men om vi inte tycker om dessa kan vi välja ett hemgjort och ekologiskt val. Man hör ofta hur tandkräm, bikarbonat och citronsaft är mycket användbara för att rengöra silverföremål. I det här fallet vill vi berätta om en magisk blandning som erhålls från användningen av två andra enkla ingredienser: destillerat vatten och citronsyra.

Tillvägagångssätt:

  • ta 1 tesked citronsyra (det finns i pulverform i olika butiker) och kombinera det med ett halvt glas destillerat vatten. Blanda väl tills du får en slät och homogen pasta och lägg ner örhängena i behållaren med blandningen. Låt verka i cirka 15 minuter och ta sedan upp föremålen. Skölj under rinnande vatten och rengör försiktigt med en mjuk trasa. Omvänt går det att lägga blandningen av vatten och citronsyra direkt på duken och linda in örhängena inuti den och låta verka i några minuter. Det efterföljande förfarandet är detsamma som i första exemplet.

När du har slutfört alla steg, torka varenda del av dina smycken noggrant, du kommer att märka skillnaden jämfört med tidigare. Visst glänser de? En enkel, snabb och ekonomisk metod för att inte ta farväl av den där underbara presenten som blivit svärtad, och för att få alla silversmycken vi har hemma att gnistra igen.

Alternativt kan du prova detta...

Alternativt kan du prova detta...

Creativo

Om du inte har citronsyra och inte kan få tag i det föreslår vi en alternativ metod. I de flesta hem saknas nästan aldrig alkohol. Mycket effektivt för att bekämpa smuts, det är också ett universalmedel för rengöring av silver. Att eliminera det svarta från våra örhängen kommer därför bli väldigt enkelt.

  • Blanda 4 delar vatten med 1 del alkohol. Blanda tills du får en homogen blandning, fukta en tygtrasa med blandningen och gnugga den försiktigt på örhängena. Torka ordentligt och njut av dina underbara smycken som blivit som nya.

Kände du redan till dessa knep och hade du redan provat dem?

Advertisement