Vilka är föremålen som aldrig borde finnas i garderoben?

av Titti Carlberg

02 November 2023

Vilka är föremålen som aldrig borde finnas i garderoben?
Advertisement

Byte av årstid är den perfekta tiden för att städa lite i våra garderober. Vem av oss har inte ett skåp som är fullt och laddat med helt onödiga saker? Säg bara den klassiska frasen: "det kan komma till användning". Om det finns saker vi inte använder, låt oss då ge bort dem, annars är det bäst att börja använda dem. Och det finns även föremål som aldrig, aldrig bör placeras på hyllorna i en garderob.

Låt oss ta reda på vad vi kan göra oss av med, och varför och vad som skulle vara bättre att aldrig finnas i den möbeln.

Advertisement

Hur man kan göra iordning i sin garderob

Hur man kan göra iordning i sin garderob

Pexels

Att ha en bra ordning i garderoben är en riktig utmaning. Det finns alltid för många saker vi behåller och det verkar nästan omöjligt att ens bli av med det där gamla paret strumpor som vi använde när vi gick på gymnasiet. Ljug inte, vi vet mycket väl att det är så, alla förvarar vi gamla saker.

Det finns experter som studerar fenomenet ackumulering och de är väldigt aktiva med att ge förslag på vad som skulle kunna elimineras för att skapa ordning och plats. Låt oss se.

  • Galgar. Låt oss börja med ett enkelt föremål: klädgalgar. Om vi använder tio stycken, varför har vi då ett obegränsat antal? Låt oss göra en redovisning av de vi behöver för att bevara våra kläder väl, resten bör slängas, de tar bara upp plats.
  • Kläder. Nej, vi säger inte att du ska slänga alla dina kläder utan bara de kläder som är för små för dig, du kommer aldrig bära dem igen, inte ens om du går ner i vikt, de som är för stora, samma sak som med de som är för små och kläder som är minst 10 år gamla. Varför envisas vi med att behålla dessa tre typologier? Kanske är de kopplade till ett lyckligt ögonblick i vårt liv, vi har haft dem länge och vi vill inte slänga dem, men tänk välgörenhet. Dessutom så behöver nya kläder utrymme, vi undviker skrynkliga kläder och det blir lättare att hitta det plagget vi vill ha, istället för att tillbringa flera timmar med att leta efter något som är gömt under ett berg av oanvänbara kläder.
  • Underkläder. Om vi har strumpor som inte längre finns i par, varför ligger de då kvar i garderoben? Hur ska man matcha dem? Omöjligt. Så kom igen, låt oss göra oss av med sånt vi aldrig mer kommer att använda.
  • Väskor. Vi älskar väskor och vi gillar att byta väska dagligen för att matcha den med skorna och bältet, kanske i motsats till det vi bär, men har vi inte lite för många? Använder vi verkligen dem alla, även de som är gamla och slitna? Svaret är nej, så låt oss ta ett djupt andetag och lägga dem i soptunnan. Vår framtida ordning kommer att tacka oss.

Advertisement

Saker man aldrig ska förvara i garderoben

Saker man aldrig ska förvara i garderoben

Rawpixel

När vi har eliminerat allt som är överflödigt, kläder som vi aldrig mer kommer att ha på oss, gamla väskor, tomma galgar, går vi vidare till det som aldrig bör förvaras i garderoben. Det finns faktiskt saker som bör hållas borta av olika anledningar.

  • Skor. Om de inte är helt nya, oanvända och förvaras i sin skokartong, bör skor inte placeras med våra kläder. Risken är att den dåliga lukten, låt oss inse det, kan överföras till kläderna och att smuts, bakterier och fukt kan "gå runt" i garderoben, vilket påverkar välbefinnandet hos tygerna. Låt oss undvika det och istället föredra ett skoställ eller skåp som låter skorna andas.
  • Livsmedel. Vill vi ha bekvämligheten av att kunna mumsa på ett mellanmål när vi ligger i sängen? Det är okej, huvudsaken är att vi inte förvara livsmedel i garderoben. Smulor och lukter kan locka till sig insekter som oåterkalleligt hamnar på våra kläder. Det är inte värt att ta den risken. Låt oss sätta in ett extra sängbord och göra det till ett litet skafferi.
  • Smycken. För det första är att inte förvara dem i garderoben ett sätt att undvika risken att förstöra kläderna. De kan fastna i tyget och orsaka revor eller lösa sömmar, därför är det bättre att förvara dem på en annan plats. Ett tips både för plaggens välmående, men också för värdefulla föremåls säkerhet. Garderoben är lätt att komma åt, varför det är användbartatt ha ett kassaskåp hemma eller en annan säker plats att förvara dem på.
  • Husdjurens leksaker. Även dessa föremål är bättre att placera på en annan plats än garderoben. Djurhåret på dem, lukterna och tyvärr smutsen kan påverka tröjor, byxor och annat. Vi vill inte riskera att orsaka skada genom att ite tänka på konsekvenserna. Låt oss hitta en annan plats för dem.

En garderob som är... ordnad och väldoftande

En garderob som är... ordnad och väldoftande

jen collins/Flickr

Många enkla förslag som kan göra skillnad i garderoben när det gäller att få mer utrymme, ordning och reda. När vi är klara och öppnar garderobsdörren nästa gång kommer vi att tacka oss själva för att vi ansträngt oss att slänga saker och vi tänker aldrig mer förvara annat i dem.

Väldoft, rent och ordnat kommer att råda fridfullt i garderoben. Har du någonsi tänkt på dessa saker?

Advertisement