Har du hittat vatten i kylskåpet? Här är de möjliga orsakerna och hur du åtgärdar problemet

av Hilda Maria Morgan

20 Oktober 2023

Har du hittat vatten i kylskåpet? Här är de möjliga orsakerna och hur du åtgärdar problemet
Advertisement

Det har garanterat hänt dig minst en gång att du öppnat kylskåpet och hitta ackumulerat vatten som du inte hade väntat dig. Tyvärr är det inte ett gott tecken, utan det betyder att något är fel. Det viktiga är att snabbt försöka förstå vilka orsakerna till problemet kan vara, för att lösa det och undvika ytterligare krångel.

Förutom om du har lagt något att tina på en av kylskåpets hyllor är det inte normalt att liknande vattensamlingar skapas. Låt oss se vilka orsakerna är och hur vi löser problemet.

Advertisement

Varför bildas vatten i kylskåpet?

Varför bildas vatten i kylskåpet?

Lords Electrical/Youtube screenshot

Den främsta anledningen till att du kan hitta en sådan otäck överraskning finns främst i avloppshålet i kylskåpet. Om du har frågat dig själv många gånger vad det där lilla hålet längst ner i kylen är till för, utan att hitta ett svar, är det dags att ta reda på det nu.

Det finns ett hål i apparaten som fungerar som en kondensuppsamlare. Det är inte alla som har det, de modernaste behöver inga tack vare no frost-funktionen, men många kylskåp har fortfarande dessa hål. Om detta blir igensatt på grund av ansamling av smuts och rester är det nödvändigt att rengöra det med lämplig borste. Dess ständiga rengöring kan hjälpa oss mycket, men vad vi också måste komma ihåg är att förvara maten på rätt sätt.

Faktum är att om vi placerar vår mat felaktigt inuti kylen kan denna irriterande vattenpöl dyka upp. Om behållare, papper och en massa annat rör vid kylens bakre vägg kan det skapas mer kondens som apparaten inte klarar av eller så kan rester bli kvar som med tiden "glider" ner mot hålet och blockerar det.

Advertisement

Hur man undviker att detta problem uppstår...

Hur man undviker att detta problem uppstår...

Reddit

För att förhindra att överskottsvatten skapas i kylskåpet är därför ett mycket enkelt men konstant underhåll nödvändigt. Det viktiga är framför allt att hålla rent hålet vi nyss pratade om och förhindra att smuts och matrester hamnar i det. Vi måste också komma ihåg att regelbundet kontrollera dörrtätningarna. Om de inte skulle slutas hermetiskt skapas en kontrast mellan de låga temperaturerna inne och de högre temperaturerna utanför, som gynnar irriterande droppar på kylens väggar vilket ger upphov till en större ansamling av vatten.

På så sätt kommer vi inte bara att få obehagliga "blöta" överraskningar, utan vi kommer också att undvika obehagliga lukter. Stagnation av vatten eller förekomst av skräp skulle helt enkelt ge apparaten den obehagliga lukten. I det här fallet kan det åtgärdas genom att inte bara rengöra hålet, utan att när det väl är tömt rengöra hela kylen med en blandning av vatten och vinäger. En snabb och enkel lösning för att säga adjö till den hemska lukten som träffar dig varje gång du öppnar kylskåpsdörren.

Och om det fortsätter...

Trots all uppmärksamhet, ger ditt kylskåp fortfarande ifrån sig dålig lukt och bildar vatten? Om hålet inte längre är smutsigt, tätningarna är på plats och fullt fungerande och det inte är något rörigt, kan problemet vara något annat, som kanske är allvarligare.

I sådana fall rekommenderar vi att inte skjuta upp det ytterligare, utan att kontakta en tekniker.

Advertisement