Rustika ugnar för terrasser och trädgårdar: inspireras av dessa 15 underbara förslag

av Hilda Maria Morgan

21 Oktober 2023

Rustika ugnar för terrasser och trädgårdar: inspireras av dessa 15 underbara förslag
Advertisement

Rustika ugnar är gjorda av lera, terrakotta, sten eller tegel och är perfekta för att tillaga goda och jämnt tillagade rätter tack vare förmågan hos materialen de är gjorda av för att hålla värmen genom att de fördelar den jämnare.

Denna egenskap, tillsammans med materialens motståndskraft och deras dekorativa kapacitet, gör dem till ett gott val när det gäller inredning av kökshörnor i utomhusutrymmen som trädgården eller terrassen, där du, när vädret tillåter, kan avnjuta läckra luncher och middagar i sällskap genom att njuta av att vara utomhus.

Vanligtvis är vedeldade, rustika ugnar mer krävande än traditionella el- och gasugnar, och kräver ständig vård och omsorg så att temperaturen alltid hålls konstant och maten tillagas korrekt. När du har lärt dig hur din ugn fungerar kan du dock få otroligt givande upplevelser av att använda den.

Funderar du på att möblera om terrassen eller en del av din trädgård och placera en rustik ugn där? Nedan tipsar vi om 15 underbara förslag att hämta inspiration från.

Advertisement

1. Negativ-ugn

En struktur i svart tegel med geometriska linjer där färgerna är omvända som i negativet på ett fotografi och en arbetsbänk i sten är ett enkelt men originellt sätt att möblera med smak.

Advertisement

2. Rustik och biologisk ugn

Sten- och lerugnen är helt gjord av naturliga och biologiska material, skyddad av ett tak som stöds av enkla stora grenar.

3. Murad och rustik ugn

Om utrymmet som finns tillgängligt är stort, varför inte skapa ett riktigt utekök? Ett kök helt gjort av vitt murverk med kontrasterande rött tegel kommer att bli mycket ljust och rymligt.

4. Mycket dekorativ och rustik ugn

Om du vill ha en möbel som dessutom är mycket dekorativ kan du välja en ugn i intensiva gula och blå nyanser, det kommer att ta dig till havet direkt. Den kompakta modellen passar perfekt även på små terrasser.

5. Enkel, rustik ugn

Om enkelhet är din riktlinje, välj en tegelugn för ditt utomhusutrymme.

Advertisement

6. Monumental terrakottaugn

Ugnen gjord helt av lergods och som föreställer ett monster med öppen mun ser ut som en staty. Användbar och dekorativ på samma gång.

7. Inbyggd ugn

Vad sägs om att bygga in ugnen i fasaden på ditt hus?

Advertisement

8. Utekök

Varför begränsa dig till en ugn om du kan unna dig ett helt kök? Om utrymmet tillåter det vore det fantastiskt att replikera ditt rustika inomhuskök i trädgården.

9. Rustik men modern ugn

En bas av tegel och sten rymmer en modern vedeldad ugn i rostfritt stål och pulverlackerat aluminium; det kommer att vara en perfekt blandning av tradition och modernitet.

Advertisement

10. En triumf av majolika

En ugn rikt dekorerad med majolika kommer dra till sig uppmärksamhet.

11. Sten, terrakotta och trä

Den oregelbundna stenbotten stöder en terrakottaugn vars livliga färg smälter samman med värmen från träetarbetsbänken.

Advertisement

12. Mexikansk ugn

Det vita i den övre delen av strukturen skapar en intressant kontrast med det mörkröda i de nedre tegelstenarna och den öppna ugnen och dekorationernas livlighet.

13. Uteköksområde

Avgränsa området avsett för att tillaga mat med ett dekorerat golv och skapa rörelse och dynamik med hjälp av stödytor i olika höjder, där ugnen har den dominerande delen.

Advertisement

14. Mosaikugn

Förvandla ugnen till ett riktigt konstverk genom att täcka den med mosaik.

15. En fyr mitt i trädgården

Den helt vita ugnen med rena, enkla linjer kommer att se ut som en fyr mitt i din trädgård.

Vilken av dessa rustika ugnar skulle du välja till ditt utomhusutrymme?

Advertisement