Friska och frodiga orkidéer: varför anges inte bananskal som gödningsmedel?

av Hilda Maria Morgan

11 Oktober 2022

Friska och frodiga orkidéer: varför anges inte bananskal som gödningsmedel?
Advertisement

Bland de kurer som ska ägnas åt våra växter finns också gödsling och det rekommenderas ofta, för att undvika att ta till kemiska gödningsmedel, att använda bananer. Även om bananskal, som är mycket rikt på kalium, kalcium, fosfor och magnesium, används i stor utsträckning som organiskt gödningsmedel, är de inte alltid indikerade när det gäller orkidéer, huvudsakligen av tre skäl:

  1. Skalet lockar naturligt till sig myror och bladlöss, vilket kan parasitera växten;
  2. Eten som finns i bananer som påskyndar växttillväxt;
  3. I vattnet av bananskal växer en svamp som kan slå rot på orkidéer och skada dem.

Trots dessa nackdelar förblir bananer ett utmärkt gödningsmedel tack vare deras NPK-förhållande (förhållandet mellan dess innehåll av kväve, fosfor och kalium) obalanserat mot kalium, ett mycket koncentrerat ämne i skalet som gör dem till ett utmärkt gödningsmedel även för orkidéer. Så låt oss se de rekommenderade metoderna, med dess fördelar och kontraindikationer.

Advertisement

1. Bananskal blötlagda i vatten

1. Bananskal blötlagda i vatten

Piantiamo idee&natura/YouTube

Denna metod består av att lägga ner bananskalen skurna i rutor i vatten och låta dem ruttna i en vecka. Vattnet blir sedan mörkbrunt till färgen, ibland med bubblorytan på grund av jäsning, och kommer att vara rikt på upplöst kalium. Efter att ha filtrerat blandningen genom att ta bort skalen, tillsätt 1 del av blandningen till 2 delar vatten och använd för att vattna plantorna.

Anledningen till att denna metod är kontraindicerad för orkidéer är jäsningen: det beror faktiskt på mikroorganismer som skapar en miljö som gynnar spridningen av svampar. Eftersom orkidéer är växter som underhålls med hög luftfuktighet, blir svampen svår att eliminera.

Advertisement

2. Bananskal i blomkrukan

2. Bananskal i blomkrukan

Pomar e plantas adr/YouTube

En annan användning är helt enkelt att sticka in bananskal i blomkrukorna, under jorden. Den långsamma nedbrytningen av skalen kommer att frigöra mineralerna de innehåller, vilket berikar jorden och ger näring åt växterna. Bortsett från de eventuella dåliga lukter som avges av ruttnande skal, är denna metod inte tillämplig på orkidéer på grund av den eten som släpps ut i jorden tillsammans med de andra elementen. Medan många växter kan dra nytta av accelererad tillväxt, kan orkidéer, som är långsamväxande växter, påverkas kraftigt av denna effekt.

Dessutom kan förekomsten av ruttnande material inuti krukan attrahera myror och sedan blir det svårt att bli av med dem.

3. Torkade och pulveriserade bananskal

3. Torkade och pulveriserade bananskal

Project Diaries/YouTube

Den sista metoden är den säkraste för orkidéer: skalen torkas i solen eller i ugnen och reduceras sedan till pulver. Vid tidpunkten för bevattning av plantorna kommer det att vara tillräckligt att tillsätta pulvret till vattnet för att gödsla plantorna. Mängden kalium inuti det torkade skalet kan vara något lägre än i det färska skalet, men det kommer definitivt inte att ha några kontraindikationer.

Gödsel ja, då, men med orkidéer måste vi uppmärksamma på att gör-det-själv metoderna!

Advertisement