Otrolig Tillandsia: växten som lever utan vatten och jord

Hilda Maria Morgan

04 Februari 2023

Otrolig Tillandsia: växten som lever utan vatten och jord
Advertisement

Ursprungligen från Latinamerika men också perfekt integrerad i Europa, Tillandsia är en växt från familjen ananasväxter känd för att vara en luftväxt, det vill säga en växt som får sin näring från bladen snarare än från rötterna och därför inte behöver vatten eller jord för att frodas. Dessa arter tros kunna rena luften från kemikalier, men också från strålning och 5G och är mycket lätta att odla och är mycket anpassningsbara till även de svåraste klimaten.

När Tillandsia når mognad ger den upphov till underbara blommor, i klasar eller ax som vanligtvis varierar i färg från rosa till orange och röd och med en mycket intensiv doft, som varar upp i till och med några månader. Hur odlar man denna otroliga växt hemma? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

Cliff/Wikimedia Commons

Det finns många sorter av Tillandsia, även den mest utbredda är Tillandsia cyanea, känd för sina mycket ihållande blad och för att växa upp till en halv meter på höjden. Dessa växter anpassar sig mycket väl till klimatet i våra hem och på grund av sin skönhet kan de användas som inredningstillbehör för att ge våra rum livfullhet. De kan odlas i vilken del av huset som helst helt enkelt placerade i en behållare som förbättrar deras form eller på vilket stöd som helst som gör att deras rötter kan förankras.

sommaren kan de också flyttas ut, genom att placera dem på en stam eller gren, var noga med att ta tillbaka dem in igen när klimatet börjar bli kallare; temperaturer runt 5-7 grader tolereras faktiskt knappt av dessa växter, speciellt om de står så i många timmar om dagen.

GinyLee987/Wikimedia Commons

Odlingsbehoven är mycket begränsade, förutom bevattningen. Speciellt under varma perioder eller i mycket torra miljöer är det viktigt att alltid hålla växten fuktig genom att spraya direkt på bladen. På sommaren är det också lämpligt att utföra periodiska nedsänkningsbevattningar, genom att helt täcka växterna med vatten. Om den odlas utomhus behöver du bara vara noga med att ha den under höga träd, så att den förblir i halvskugga under hela sommarsäsongen.

På grund av sin karakteristiska förmåga att få näring genom luften kan Tillandsia också rena luften från smog och andra kemiska ämnen som kan släppas ut i våra hem. Den verkar också kunna ta bort den strålning som sänds ut från elektriska och tekniska apparater som TV-apparater, datorer, smartphones, hushållsapparater.

Vad väntar du på, välj din favoritsort!

Advertisement